2024. március 29., péntek

A topolyai termelők is traktorokkal vonultak fel

Topolyán is figyelemfelkeltő traktoros felvonulást tartottak a mezőgazdasági termelők a hétvégén. A szombati megmozdulást a Topolyai Gazdakör és a Topolyai Termelők Egyesülete szervezte. A környező falvakból is jöttek gazdák, hogy támogatásukról biztosítsák a kezdeményezést, mi szerint az államtól kérnek segítséget.

A mezőgazdasági termelők egybehangzó véleménye szerint elemi csapásnak kellene az aszályt nyilvánítani. Mintegy negyven traktorral vonultak fel. Rendőri kíséret mellett a vásártérig traktoroztak, szirénázva közben. Kisimre János, a topolyai gazdakör alelnöke elmondta, hogy ezzel a gesztussal támogatták az országszerte megmozdulásokat szervező társaikat. Meglátása szerint a napraforgónál az elsődleges vágások alapján jó, ha fél termés várható. A korábban beígért 530 dináros tonnánkénti ár nem fedi a költségeket sem. A kukorica esetében drasztikus a terméskiesés. A sok évi átlagnak jó, ha öt-tíz százaléka megterem az idén. Topolyát és környékét is súlyosan érinti az aszály, ezért szervezték a figyelemfelkeltő megmozdulást, a forgalmat azonban nem zárták le.

A felvonuló termelők hangos szirénázással végighaladtak a város forgalmasabb utcáin. Elmondásuk szerint Topolya községben is nagyon súlyos károkat okozott az aszály. A helyzetet az alacsony felvásárlási árak, a megnövekedett műtrágya- és üzemanyagárak, a magas vízlecsapolási illeték súlyosbítja. A figyelemfelkeltő akció körülbelül egy órán keresztül zajlott, útlezárást nem foganatosítottak a gazdák Topolyán.

Vituska Tibor topolyai termelő rámutatott, hogy súlyos gondokkal küszködnek. Foglalkozott állattenyésztéssel, sertéstenyésztéssel, bikahízlalással, növénytermesztéssel is. A sertésállományt minimálisra csökkentette, a bikák tartásával felhagyott. Kilátástalannak látja a helyzetet.

A gazdák elmondták azt is, hogy lassan meg kellene kezdeni az olajrepce vetését, de a szárazság miatt jóformán lehetetlen előkészíteni a talajt. Sokan emiatt kihagyják a káposztarepcét ezúttal a vetésforgóból. Hamarosan meg kellene kezdeni azonban az előkészületeket az árpa és a búza vetéséhez. Az őszi kultúrák termesztése is kétségessé válhat azonban, egyrészt az időjárási körülmények miatt, másrészt az újratermelési anyagok, a műtrágya és az üzemanyag magas ára miatt. Az egész észak-bácskai körzetben felsárgult és megégett a kukorica, termés pedig a legtöbb helyen nem várható. Többen silózással próbálták menteni a menthetőt, de az is csak az esetleges túlélést szolgálhatja. A gazdák szerint a csapadék már csak az őszi vetés előkészületein segíthet.

Mint ismeretes, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) aláírásgyűjtést indítványozott, a petíciót pedig az illetékeseknek szeretnék átadni. A beadványban egyebek mellett azt kérik, hogy az aszályt hivatalosan is nyilvánítsák elemi csapásnak, a termelőket pedig különféle módon segítsék a helyzet túlélésében. Kérik a vízlecsapolási illeték eltörlését is, melynek még az említése is a gazdálkodók nemtetszését váltja ki. A petíciót Topolyán és a falvakban a falugazdászoknál is alá lehetett írni.