2024. április 19., péntek

Klórveszély a temerini csapvízben

A község területén már hosszú évek óta gondot jelent az iható víz biztosítása, a település önkormányzata nemrégiben közszemlére bocsátotta a Staro Đurđevo forrásnál tervezett vízgyár kiépítésének építészeti tervdokumentációját. A projektdokumentációt augusztus 15-éig tekinthették meg a polgárok. A szóban forgó vízforrás Temerin településétől délkeletre, egy mezőgazdasági földterületen van.

Az új vízgyár kiépítése a víz minőségének hosszú évek óta fennálló problémáját hivatott megoldani a községben. Csaknem két évtizede, egészen pontosan 2003 óta van érvényben Temerin község egész területén a víz ivását, azaz konyhai használatát tiltó rendelet, amelyet a víz veszélyes mértékű arzéntartalma miatt hoztak meg.

Annak ellenére, hogy néhány helybeli lakos és aktivista rámutatott az ivóvíz égető problémájára, a Temerini Kommunális Közvállalatból rendszerint olyan válaszok érkeztek, amelyek jelentéktelenítik a problémát, a helyzetet kevésbé súlyosnak ítélik meg, mint amilyennek azt az aktivisták látják.

A közvállalat igazgatója szerint az ügy valójában „számokból eredő probléma”, ugyanis 1993-ban csökkentették az arzén megengedett szintjére vonatkozó mutatókat, így az a víz, amely korábban kielégítőnek, ivásra alkalmasnak számított, az új szintkorlát bevezetése után „ihatatlanná” vált, és az említett rendelettel összhangban betiltották konyhai-étkezési használatát.

A Batut Intézet adatai szerint a község hálózati ivóvize se mikrobiológiai se vegyi szempontból nem felel meg az előírásoknak. Egy két évvel ezelőtt elvégzett tanulmány szerint, amely a temerini ivóvizet volt hivatott elemezni, a klór magas koncentrációja miatt a víz komoly veszélyt jelent a gyermekek egészségére, akárcsak a terhes nőkre és az idős emberekre is.