2024. április 20., szombat

Huszonöt éve alakult meg a Kertbarátkör

Tegnap volt Szűz Máriának mennybevétele, Nagyboldogasszony napja. Temerinben emellett a helyi Kertbarátkör civil szervezet megalapításának és működésének 25. évfordulóját is megünnepelték. Az egyesület az elmúlt negyed évszázadban a helyi közösségi élet fontos alakítója volt, munkájának kisugárzása igen gyakran messze túlmutatott a település határain. A délelőtt folyamán ünnepi szentmisét tartottak a temerini Szent Rozália-plébániatemplomban, melynek keretében hálát adtak a Szűzanyának az elmúlt 25 évért, valamint áldást kértek a következő időkre. A szentmisén Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke is részt vett.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Nagyboldogasszony napja mindenhol jeles ünnep. Minden templomban megemlékezünk erről a napról. A mai nap Temerinben különleges azért is, mert a temerini kertbarátok az idén ünneplik megalakulásuknak 25. évfordulóját. Bármelyik civil szervezet életében hoszszú idő ez, különösen egy ilyen szervezet életében, amelyik elsősorban a nem megszokott művelődési tartalmakkal foglalkozik, hanem a közösségi élet egy más szférájával. Régi baráti és partneri kapcsolat fűz össze minket az egyesület tagjaival.
Már a ’90-es évek végén közösen szerveztünk rendezvényeket. Emellett pedig évről évre különböző fontos eseményeknek a szervezője vagy társszervezője itt Temerinben. Az az elkötelezettség, amelyik jellemzi őket, most már generációkra visszamenőleg messze túlmutat Temerin határain, és azt gondolom, hogy mindenki számára példaértékű teljesítmény mondta Pásztor István.
A misét követően a helyi Bucó tanyán folytatódott az ünnepség, ahol a temerini Juventusz énekkar és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Cifra néptánccsoportja lépett fel. A hangulatos perceket követően Kovács Róbert házigazda, a Temerini Kertbarátkör elnöke köszönő okleveleket nyújtott át mindazoknak, akik szorgalmukkal és munkájukkal sokat tettek az egyesületért. Köszönő oklevéllel jutalmazták többek között az egyesület egykori vezetőit és elnökeit,
valamint a testvéregyesületeket a sok éves baráti kapcsolatokért és önzetlen segítségnyújtásért.

Kovács Róbert (Fotó: Ótos András)

Kovács Róbert (Fotó: Ótos András)

– Az egyesület 1997. január 30-án alakult meg, melynek ötletgazdája Majoros Pál volt. Az egész szervezet azért jött létre, hogy egy csoportba tömörítse a helyi termelőket, szőlészeket, borászokat, illetve virágkötőket. Már első évben terménykiállításokat, valamint különböző rendezvényeket indítottunk útjára. Gondolok itt a Vince-napi Nemzetközi Borfesztiválra, pálinkaversenyre, tökfesztiválra, valamint az Illés-napi
rendezvénysorozat kezdeményezői, valamint társszervezőivé váltunk a későbbi évek folyamán. Ez a két és fél évtized nem kevés idő. Ez alatt az idő alatt folyamatosan megtartottuk rendezvényeinket, amihez nem kis összefogás volt szükséges. Az első évektől építettük a baráti
körünket. Kiváló kapcsolat alakult ki a szentesi, a szarvasi, az esztergomi, a jánoshalmi és a bácskossuthfalvi testvéregyesületekkel, akik
rendszeresen látogatják rendezvényeinket, valamint mi is viszonozzuk ezeket a látogatásokat. Igyekszünk ezt a barátságot átörökíteni a fiatalabb generációra is – fogalmazott az egyesület elnöke.

Gergely Lajos, a Temerini Kertbarátkör egyik alapító tagja, több funkciót is betöltött az egyesületben eltöltött évek alatt.

Gergely Lajos (Fotó: Ótos András)

Gergely Lajos (Fotó: Ótos András)

– Nagyon lelkes csapatunk van.

Külön kiemelném a különböző szekciókat, például az asszonyok által képviselt kézimunkázó kört, vagy a borászokat, akik Szerbia-szerte az egyik legtömegesebb borrendezvényt szervezik meg minden évben. Alaptevékenységünkhöz tartozik még a hagyományőrzés. Az egyesületen belül működik a Dalárda elnevezésű férfikórus, de a szakácsaink is sok díjat hoztak el különböző versenyek alkalmával. Megjárták mind Vajdaságot, mind a környező országokat is – emelte ki az egyesület tagja.
Az ünnepségen részt vett Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke, Ternovácz István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Farkas László, a jánoshalmi gazdakör elnöke, valamint a Nemzeti Agrárkamara Bácskiskun megyei alelnöke, Hoffmann Árpád, a temerini Iparosok és Vállalkozók Egyesületének elnöke, valamint Varga Flórián, a Szirmai Károly MME elnöke és Lukács Imre alelnök.