2024. április 20., szombat
II. MULTISPORT-EB, MÜNCHEN – ATLÉTIKA

Hazai diadal őrült hajrával

Emlékezetes módon osztották ki a müncheni atlétikai Európa-bajnokság egyik első aranyérmét a hagyományosan korai slágernek számító férfi maratonfutásban. A nem túl ideális, bőven 20 fok feletti hőmérsékletben zajló versenyen két-két német és izraeli tudott legelöl maradni az utolsó, legfárasztóbb kilométerekre, ahol az izraeli Maru Teferi és a német Amanal Petros alakított ki 10 másodperc körüli előnyt. Utóbbi ereje a végjátékra teljesen elfogyott, ekkor úgy tűnt, a jól mozgó Teferitől senki sem veheti el a diadalt, nem így gondolta viszont Richard Ringer, aki teljességgel reménytelennek látszó hátrányból vágott ki hatalmas sprintet, és az utolsó harminc méteren belül kikerülte az izraelit. Csere Gáspár 2:18:35 órás idővel 36. lett a 79 indulóból.

Nem sokkal korábban a lányok is befejezték a maratont, a szalagot meglepetésre az utolsó két kilométeren üldözőitől meglépő lengyel Aleksandra Lisovska szakította át. Szabó Nóra az előkelő 17. helyen zárt 2:34:49 órás eredménnyel, Erdélyi Zsófia a 63 induló közül 48. lett 2:48:03-mal.

Végeredmény, maraton, nők: Aleksandra Lisowska (lengyel) 2:28:36 óra, Matea Parlov Koštro (horvát) +7, Nienke Brinkman (holland) +17 mp stb. Férfiak: Richard Ringer (német) 2:10:21 óra, Maru Teferi (izraeli) +3, Gashau Ayale (izraeli) +9 mp stb.

ASZTALITENISZ

Jórészt sikerrel vették a hétfői napot a magyar asztaliteniszezők. Majoros Bence második mérkőzését is megnyerte a selejtezőben, ezzel biztosította feljutását a 64-es főtáblára. A világranglistán 98. magyar az ukrán Andrij Grebenjuk vasárnapi legyőzése után a szlovák Jakub Zelinka ellen négy játszmában nyert. Az első meccsét elbukó Szudi Ádám vert helyzetből megnyerte második mérkőzését, így továbbra is esélye van a főtáblára jutni. A világranglistán 154. Szudinak a finn Alex Naumi (210.) ellen mindenképp győznie kellett. A rivális 2:1-es vezetést szerzett, de a magyar nagyot küzdve fordított. András Csaba a lengyel Kulczyckit verte 3:0-ra, Lakatos Tamás viszont kikapott a szerbiai Dimitrije Levajactól (3:1). A szerbiai férfiak közül tegnap Pető Zsolt és Aleksandar Karakašević kikapott az osztrák Levenkótól, illetve a belga Allegrótól. A szerb színekben fellépő lányok felemás mérleget hoztak össze. Surján Szabina 3:1-re verte az olasz Monfardinit, Dragana Vignjević hasonló arányban kikapott a román Dragomantól. A magyar lányok közül Hartbrich Leonie a második fordulóban is győzni tudott a luxemburgi Barbosával szemben. Póta Georgina és Madarász Dóra alanyi jogon főtáblás.

Az egyes selejtezőben 24 csoportban játszanak a versenyzők, a csoportgyőztesek egyből a főtáblára kerülnek. A másodikokra további egy vagy két mérkőzés vár az elitmezőnybe jutásért.

PÁLYAKERÉKPÁR

Balszerencse és lemaradás

Peches napjuk volt a magyar pályakerékpárosoknak Münchenben, ahol az omnium nyitószámában, scratchben Borissza Johanna előtt buktak, így a magyar lány az utolsó helyről folytathatta a versenyt. A második számban, tempóversenyben a 20-ból az utolsó helyet foglalta el. A fiúk közül Drijver Bertold az előselejtezőből nem jutott a férfi omnium főmezőnyébe. Csengői Bálint és Szalontay Sándor az 1 kilométeres időfutam kvalifikációjában volt érdekelt, előbbi 1:04,326 perces, utóbbi – a regnáló magyar bajnok – 1:01:427 perces időt tekert, ami három tizedre volt az utolsó továbbjutó, 8. helytől. A számot később a francia Melvin Landerneau (59,975 mp) nyerte meg.