2022. szeptember 29., csütörtök

Tízévesek az Erzsébet-táborok

Novák Katalin: A magyarságot, a biztonságot és a barátságot jelentik

A magyarságot, a biztonságot és a barátságot jelentik az egyházi alapítású Erzsébet-táborok – mondta a köztársasági elnök hétfőn az Erzsébet-táborok tízéves jubileumi ünnepségén, Zánkán.

Az Erzsébet-táborban az ezeréves nemzethez való tartozást lehet megtanulni, azt, hogy mit jelent magyarnak lenni az Alföldön, Zalában, Tolnában, a Dunántúlon vagy éppen Borsodban, Kárpát-medence-szerte, a Felvidéken, a Délvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a diaszpórában – hangsúlyozta Novák Katalin.

A köztársasági elnök hozzátette: a tábor a biztonságot is jelenti lelki és fizikai értelemben, a szülőknek nem kell aggódniuk gyerekeik miatt, emellett új barátságok szövődnek és a régi barátságok erősebbekké válhatnak.

Az Erzsébet-táborok kifejezik az Isten, haza, család hármasát is, hiszen az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felett a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Dunamelléki Református Egyházkerület gyakorolja az alapítói jogokat. Ezért az itt táborozók találkozhatnak azzal is, hogy mit jelent istenfélő, istenhívő embernek lenni – mondta.

Hornyák Tibor és Novák Katalin felvágják az ünnepi tortát (veol.hu/Napló)
Hornyák Tibor és Novák Katalin felvágják az ünnepi tortát (veol.hu/Napló)

Novák Katalin kitért arra is, hogy az Erzsébet-táborokban, a megújult zánkai és fonyódligeti, valamint az erdélyi táborban, továbbá a különféle típusú napközis és ottalvós táborokban az elmúlt tíz évben egymillió gyermek táborozott.

„Az Erzsébet-tábor egy oázis azoknak a gyerekeknek, akik maguktól nem juthatnának el a Balaton partjára” – mondta.

Hornyák Tibor, az alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett: az Erzsébet-táborok tíz éve indultak, a táboroztatási program azóta szolgálja a kormány segítségével a magyarországi és a határon túli magyar gyermekeket.

Az Erzsébet-táborok az Erzsébet-programban indultak 2012-ben a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány gondozásában, 2016 óta, hetedik éve immár az egyházi alapítású Erzsébet Alapítvány szervezi, sok támogatást kapva az államtól – mondta.

Az elmúlt két évben így teljesen megújulhattak a táborhelyek, növekedett a befogadóképességük, a programkínálat és a rendszer is fejlődött, vannak egyebek mellett ottalvós, napközis, családi és diabéteszeseknek szóló táborok is. Míg 2012-ben 30 ezren táboroztak, idén egész évben már 180 ezer táborozó érkezik valamely típusú táborba – hangsúlyozta Hornyák Tibor. Az Erzsébet-táborokba Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, a Felvidékről és Horvátországból is érkeznek gyerekek. A zánkai és fonyódligeti élménytáborokban június 19-étől augusztus 26-áig mintegy 35 ezer gyerek táborozik.

A születésnapi ünnepségen időkapszulát helyeztek el a főépületnél, elhangzott az Erzsébet-dal, valamint áldást mondtak az Erzsébet-táborokban szolgáló testvérek, majd felvágták a születésnapi tortát.