2024. április 24., szerda

Szerbia azon országok között, ahol a legnehezebb lakáshoz jutni

A lakásárak folyamatos növekedése ellenére Szerbia még mindig azok között az országok között szerepel, ahol kevesebbet kell költeni lakásvásárlásra, mint más európai országokban.

Az 1520 eurós átlagárral még mindig olyan országnak számítunk, ahol a legolcsóbbak az új lakások – erre utal a 23 állam ingatlanpiacát vizsgáló Deloitte Property Index 2022 elnevezésű kutatás, amelynek egyes részleteit a 021 hírportál közölte a Euronews Szerbia információira hivatkozva.

Azonban annak ellenére, hogy a négyzetméterárak olcsóbbak, új lakáshoz mégis nehezebben juthatunk Szerbiában, mivel ahhoz, hogy megvásárolhasson egy 70 négyzetméteres ingatlant, a szerbiai polgárnak 11,5 évi átlagos bruttó keresetre van szüksége, ennek alapján viszont azok között az államok között vagyunk, ahol a legtöbb idő kell ahhoz, hogy pontot tehessünk az otthonkeresésünk végére. Ehhez a szerbiaiaknál csak a szlovákoknak kell többet dolgozniuk, 12,8 évet, valamint a cseheknek, náluk ez az arány 13,3 éves fizetés.

A kutatás szerint a legalacsonyabbak az új ingatlanárak Bosznia-Hercegovinában (974 euró), de Szerbia előtt van még a rangsorban Románia is (1266 euró). Horvátországban az új lakások négyzetméterenkénti átlagára 1823 euró, míg Szlovéniában 3356 euró. A legdrágább ingatlanárakat Nagy-Britannia jegyzi (4905 euró négyzetméterenként), majd Ausztria (4782 euró) és Franciaország következik (4639 euró). A kutatók arra is rámutattak, hogy a világjárvány sem tudta csökkenteni a szerbiai lakásárakat, 2021-ben ezek 7,1 százalékos növekedést mutattak, és az előrejelzések szerint további drágulásra lehet számítani.