2024. április 20., szombat

Elnéptelenednek a szerémségi falvak, a termőföld pedig egyre drágul

Egy hektár termőföldért az elhelyezkedéstől függően 7-10 ezer eurót is elkérhetnek, a bérleti díj hektáronként 250-300 euró

A termőföld eladási és vételi árát Szerbia legtöbb részén leginkább a szántóföld élelmiszertermelésének feltételei, majd a termőföld tulajdonosának életkora határozza meg. Amikor kedvezőek az élelmiszertermelés feltételei, és van kinek dolgozni a földön, akkor a kereslet-kínálat elenyésző, írja a 021.hírportál a mitrovica.rs portálra hivatkozva.
Az idős háztartások leggyakrabban két okból döntenek a földeladás mellett: az egyik az, hogy már nem tudják a szántóföldi munkát elvégezni, a másik pedig az, hogy nem térül meg a befektetés. Ugyanez a helyzet azokkal, akik restitúció útján kapnak földet. Ezek az emberek adják el a legkönnyebben és leggyorsabban a szántóföldjüket. Szerémségben egy hektár termőföldért az elhelyezkedéstől függően 7-10 ezer eurót is elkérhetnek. Ha azonban az érintett területet ipari övezetnek látják elő, akkor a hektáronkénti árak akár a 20.000 eurót is elérhetik.
– Attól függően, hogy Szerémségben hol található a szántóföld és milyen, a bérleti díj hektáronként 250-300 euró. Leggyakrabban az idős személyek adják ki bérbe a földjeiket, ők ritkán adják el. Ám azok a személyek, akik örökölték vagy visszaszármaztatással kapták meg a földterületet, előre eladják azt, mielőtt még megkapnák a visszaszármaztatásról szóló határozatot, és a határozatot arról, hogy ők a tulajdonosok. Szántóföldet leginkább azok vásárolnak, akik sertést és szarvasmarhát tartanak, mert nincs elég termésük a saját földjeikről – közölte Vladimir Nastović, a mitrovicai mezőgazdasági igazgatóság vezetője.