2024. április 24., szerda

Akiket a kódolás megfertőzött

Véget ért a Coder Club nyári tábora a topolyai könyvtárban – Készülnek a programozók éjszakájára

Megtartották az ifjú programozókat tömörítő a Coder Club nyári táborát a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban, Vörös Csaba vezetésével, ahova a szakkört látogatók mellett újoncok is érkeztek. A tanár úr két csoportban vezette a foglalkozásokat szerb és magyar nyelven egy időben, és ezúttal 32-en szánták rá a szünidő néhány napját, hogy kódoljanak.

– Nagyon motivált és rátermett gyermekek érdeklődnek a kódolás iránt Topolyán, így a közreműködésükkel középiskolai színvonalú versenypályát építettünk a táborban. Ez persze annak is köszönhető, hogy a táborozók között olyan gyerekek is vannak, akik több éve már látogatják a Coder-foglalkozásokat. Igazából az első napon még nem tudtuk megmondani, mi lesz a munkánk kimenetele. Amikor megérkeznek a gyerekek, akkor összegezzük az előző nap tapasztalatait, ismereteit és kitűzzük az aznapi célokat. Habár kész tervekkel és lépésekkel érkezem a gyerekekhez, hagyom, hogy ők kibontakoztassák az elképzeléseiket, a fantáziájukat. Az ő feladatuk, hogy tovább gondolják a felmerülő célkitűzés, probléma megoldását – kezdte a beszélgetést Vörös Csaba, majd a helyszínen sorakozó Rubik-kockákra rákérdezve kiderült, hogy ezen játék megoldása is algoritmusokon, illetve a sikeres problémakezelésen alapszik, és igencsak segít a logikus gondolkodás fejlesztésében. A siker pedig nem marad el évről évre, amiről tanúskodik az a számos díj és kiemelkedő helyezés, amit csak az utóbbi hónapokban gyűjtöttek be. Októberben például két csapattal is képviselhetik városukat Németországban, Dortmundban, az ágazat egyik legrangosabb világméretű versenyén, a WRO-n. A kódolók hagyományos nyári tábora erre is igyekezett felkészíteni a résztvevőket, illetve valamennyi, a téma iránt érdeklődő gyerek számára nyújtott érdekes újdonságot.

– Még csak előtudásra sincs nagyon szükség, mert idővel mindenki belejön a lépésekbe, amennyiben felhasználja az itt időről időre hallott információkat. Az első lépés, hogy beleképzeljük magunkat egy robot helyébe, és igyekszünk megoldást találni egy felmerülő kihívásra, vagy „problémára”. Például, hogy hogyan tudna a robot kijutni egy pályáról. Többféle programnyelv létezik, és igyekszem mindenki számára érthetővé tenni ennek a területnek az alapjait, hogy aztán helyesen és kreatívan tudjanak benne mozogni. Remélni tudjuk tehát, hogy az a monitor előtt eltöltött rengeteg idő majd pozitív hatással lesz a gyerekek további életére, és felnőttként kamatoztatni tudják az eszközök vonzáskörében eltöltött idejüket – nyilatkozta az oktatója, majd azt is hozzá tette, hogy csapatát semmiképpen sem az iskolákban is oktatott informatika tantárgy mentén szeretné bevonni a programozás világába, jelentősen kreatívabb és szabadabb világ mentén igyekszik az informatika, a kódfejtés esszenciáját átadni.

Programozók éjszakája címmel nagy lépésre szántuk el magunkat szeptember 13-án, kedden, vagyis az év 256. napján. Egy, a Topolyai Napok keretében megszervezett, izgalmasnak ígérkező, az éjszakába, 23 óráig nyúló nyílt napra várjuk a már kódoló ifjúságot. Illetve mindazokat, akik érdeklődnek a téma iránt, az ifjú programozók megszokott kuckójában, a könyvtár emeleti termében. Vörös Csaba elárulta, hogy ez egy olyan innovatív program lesz, amiről még a világméretű információs forrásunk, az internet sem tudósított. Ekkor a szélesebb közönségnek is lesz alkalmunk bemutatni a Coder Club munkásságát. A topolyai Coder Club nyolcadik éve fejti ki a tevékenységét, és hagyományosan októberben kezdi meg a működését, ahova 9 éves kortól számítanak a fiúk és a lányok érdeklődésére.