2024. április 18., csütörtök

Az ember szívesen tesz jót

Jótékonysági vásárt tartottak Óbecsén

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben működő Szivárvány festőcsoport, valamint a Fokoláre Mozgalom és a Caritas önkénteseinek szervezésében jótékonysági vásárt tartottak szombaton a Caritas szervezet udvarában Óbecsén. A jótékonysági akció során összegyűlt pénzt a szeptemberben kezdődő tanév során az óbecsei Caritas szervezet épületében zajló önkéntes műhelymunkák folytatására fordítják, valamint az óbecsei festők a vásáron eladott alkotásaikból származó pénzösszeggel egyik csoporttársuk gyógykezelését támogatják.

– A Szivárvány festőcsoport idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Mi a húsz év alatt igazán összenőttünk. Vannak festők, akik már a csoport megalakulása óta a tagjaink, de azokkal is nagyon jó viszonyt ápolunk, akik később csatlakoztak. Együtt vagyunk jóban és rosszban, és most sajnos a rossz kovácsolta össze a csapatot. Egyik társunk évek óta betegeskedik, a hazai „ingyenes” egészségügy túl sokba kerül, ezért döntöttünk úgy, hogy társulunk a jótékonysági vásárhoz, a festményeink eladásából befolyt pénzt pedig csapattársunk gyógykezelésére fordítjuk. Csaknem ötven képet hoztunk, a kicsiktől egészen a nagyokig, az akvarelltől az olajfestményekig, mindenféle technika képviselve van. Minden képnek megszabtuk a konkrét árát, de úgy néztük, hogy az összeg ne legyen terhelő a vevő számára – mondta Tót Kása Piroska, a Szivárvány festőcsoport vezetője.

A jótékonysági vásáron eladott tárgyakból, háztartási eszközökből, könyvekből, ékszerekből, lábbeliből és ruhaneműből befolyt összeget a szeptemberben kezdődő tanév során az óbecsei Caritas szervezet épületében zajló önkéntes műhelymunkák folytatására fordítják, ahol a sajátos nevelési igénnyel élőkkel foglalkoznak az önkéntesek. A műhelymunkáknak jelenleg 11 résztvevője van, akik Óbecséről és Bácsföldvárról érkeznek.

– A tavalyi tanév folyamán hetente négy alkalommal önkéntes műhelymunkákat szerveztünk a sajátos nevelési igényű személyek számára. Azokat a személyeket céloztuk meg, akik nem képesek az önálló életre, szükségük van a családra, a szülői háttérre és támaszra. Foglalkozásainkon sorstársként találkoznak a résztvevők, barátkoznak, emellett egyfajta fejlődést és kikapcsolódást tudunk nyújtani a számukra. Mivel ők idősebb polgárok, és a város különböző részein laknak, meg kellett szerveznünk a szállításukat, és ehhez anyagi eszközöket kellett előteremtenünk, továbbá a kézműves foglalkozáson felhasznált anyagot is be kellett szereznünk. Tavaly a szabadkai Caritas, valamint ismerősök és kollégák is támogattak bennünket, így a tavalyi tanévet le tudtuk fedni. Most szeptemberben azonban kérdéses, hogyan tovább. Az igény nagyon nagy, a hozzánk járó személyek lelkesen várják a műhelymunkákat, ők már holnap jönnének, nekünk viszont ezt a szállítási kérdést meg kell oldanunk. Egyelőre nem tudtunk támogatókat találni, és mivel korábban, a koronavírus-járvány előtt három alkalommal tartottunk jótékonysági vásárt a nagycsaládosok és a szegény sorsú családok megsegítésére, jött az ötlet, hogy miért ne szerveznénk meg újra, csak most más céllal. A jótékonysági vásárra folyamatosan érkeznek az érdeklődők, akik hoznak és visznek is, ami nekünk jólesik, hiszen tapasztaljuk a jóságot, ami megvan az emberekben. Azt látjuk, hogy az ember szívesen tesz jót, csak lehetőséget kell adni neki – közölte Gulics Rózsa hitoktató, az óbecsei Caritas szervezet egyik önkéntese.

A jótékonysági vásárt második alkalommal szervezték meg, és ha igény mutatkozik rá, a közeljövőben ismét megrendezik majd.