2024. április 18., csütörtök
GAZDATILTAKOZÁS

Traktorok Nagybecskerek és Nagykikinda utcáin

Csatlakozva a szerbiai földművesek egy hete tartó tiltakozásához tegnap délben mintegy húsz traktor torlaszolta el Nagybecskerek főterét. A becskereki gazdák is elégedetlenek a szerbiai kormány és a mezőgazdasági minisztérium intézkedéseivel. Ráadásul a nagy szárazság következtében Közép-Bánát a legveszélyeztetettebb régió Szerbiában. Kukoricából szimbolikus hozam várható, a napraforgó termése megfelelődik. A drága műtrágya és az újratermelési anyagok pedig veszélyeztetik az őszi termést. Az üzemanyagárral és a mezőgazdasági termények kivitelével kapcsolatos általános követelések mellett a becskereki gazdák külön követeléssel fordultak az önkormányzathoz.

– Ezt úgy értelmezzék, mint a tiltakozásokhoz való csatlakozásunkat. De van egy követelésünk, ami közvetlenül a helyi önkormányzatot illeti: úgy gondoljuk, hogy az őszi betakarítással kapcsolatos problémában oly módon segítsenek, hogy nem vesznek el tőlünk semmit. Mi nem kérünk semmit, csak azt, hogy ne vegyenek el. A mezőgazdasági földterület utáni adó tetemes összeg, nagy pénzügyi teher, amit fizetnünk kell. Nyolc éve, hogy fizetjük, tíz-tizenkét éve nem is létezett. Bevezették, bár szerintem nincs is létjogosultsága, de megvan, létezik. A helyzet most olyan, hogy elsőként az adók fizetését vagyunk kénytelenek elhalasztani. A jelenlegi helyzetben az emberek többsége olyan helyzetben lesz, hogy ezt a kötelezettséget nem bírja majd állni. Nem elhanyagolandó: hektáronként három és félezer dinárról van szó. Ezért kérjük, hogy ennek a megfizettetését egy évre halasszák el – tolmácsolta a becskereki gazdák követelését Stevan Vukov földműves.

A nagykikindai média beszámolói alapján hétfőn délelőtt mintegy húsz mezgazdasági termelő vonult az utakra, hogy ők is csatlakozzanak a többi nagyváros tüntetőinek követeléseihez, és hogy kifejezzék elégedetlenségüket a mezőgazdaságban uralkodó áldatlan állapotok miatt. A tiszahegyesi és a szajáni termelők traktoraikkal délelőtt 9 órától egy óra hosszág lezárták a Tiszahegyestől Nagykikindára vezető út egy pontját, majd egy óra hosszára felszabadították azt, hogy elengedjék a várakozó személygépkocsikat. A helyszíni jelentések alapján kivonult a rendőrség is, de nem korlátozzák a termelőket, illetve a tüntetőket.