2024. április 23., kedd
ATLÉTIKA – EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÜNCHEN

Lehet-e Európa-bajnok Világos Adriana?

Nem véletlenül volt foghíjas a szerb és a magyar – és több más európai – küldöttség a múlt havi eugene-i atlétika-világbajnokságon, hiszen a még mindig a járvány hatására összesűrűsödött naptárban a kontinens több szövetsége is bölcsebbnek látta, ha a ma Münchenben induló Európa-bajnokságra helyezi a hangsúlyt sportolóival. Ennek nyomán az egyhetes tornára a szerb szövetség 14, a magyar pedig 46 atlétát nevezett be.

A magyar csapatnak elsősorban a dobószámokban lesz éremesélye, kiemelve a férfi kalapácsvetőket, akik közül Halász Bence a vb-n egyéni csúccsal lett ötödik, sőt 40 évesen a dobókörbe lép még a korábbi kétszeres Európa-bajnok Pars Krisztián is. Márton Anita nagy tornán való visszatérését azonban hiába várta a közönség, a súlylökés kétszeres európai érmese betegség miatt végül nem vállalta a részvételt.

A szerb küldöttség az alacsonyabb létszám ellenére is jobb éremesélyekkel kalkulálhat: súlylökésben Armin Sinančević és Asmir Kolašinac, távolugrásban pedig a múlt héten Székesfehérváron egyéni csúcsot ugró Milica Gardašević, valamint Ivana Vuleta Španović is a figyelem középpontjában lesz. Utóbbi okkal érezheti, hogy befejezetlen ügye van a kontinenstornákon, hiszen szabadtéri Eb-t még csak egyszer, 2016-ban nyert, legutóbb, 2018-ban pedig achilles-sérülés miatt kellett visszalépnie a döntő előtt.

A versenynaptárban feltorlódó eseményekre nem teherként, hanem lehetőségként tekintenek a fiatal generáció tagjai, hiszen Világos Adriana és Angelina Topić még csak pár napja tértek haza éremmel a nyakukban a kolumbiai U20-as világbajnokságról, most pedig első felnőtt Eb-jükön karrierjük eddigi legkomolyabb versenyére készülhetnek. Magasugrásban még inkább jelent hátrányt a zsenge életkor, így nem biztos, hogy Topićot még az 1,96 méteres korosztályos világcsúcsa is éremig repítheti. Adriana esetében is nehéz megjósolni, hogy milyen eredmény jöhet ki a nagyok között, az viszont kétségtelen, hogy az U20-as generációban magasan az egész világ előtt jár, és hogy a Caliban elért egyéni csúcsa a felnőtt vb-n is jó lett volna egy bronzéremre… Az is kiolvasható a számokból, hogy az idei évben eddig ő a 14. legnagyobbat dobó nő, olyanból viszont, aki európai, de nem a tiltólistán lévő orosz vagy fehérorosz, mindössze hárman állnak előtte a listán. Közülük ketten lesznek ott Münchenben, a görög Cengko és a litván Jasiūnaitė, de sok más ellenfél is eljutott már idén 62-63 méterig, nem beszélve a 41 éves, örök esélyes, világcsúcstartó Špotákováról.

A női gerelyhajítás selejtezője csütörtök délelőtt 9 órakor, a döntője pedig szombaton 20.25-kor veszi kezdetét Münchenben.