2024. március 28., csütörtök
FORMULA–E

Vandoorne-nal is világbajnok a Mercedes

A Mercedes a csúcson száll ki a Formula–E-ből, miután a sorozat szöuli szezonzáróján a konstruktőri, Stoffel Vandoorne révén pedig az egyéni bajnoki címet is bezsebelte. Először rendeztek versenyhétvégét a dél-koreai fővárosban, méghozzá egy egészen különleges helyszínen, hiszen az utcai pálya nyomvonala bekanyarodott az 1988-as nyári olimpiára épített atlétikastadionba is.

Ez a hétvége is két futamból állt: a szombatin Mitch Evans mindent megtett, hogy a végsőkig életben tartsa bajnoki esélyeit, hiszen a rajtnál az élre állva megnyerte a vizes pályán induló és a vízátfolyások miatt egy súlyos tömegbalesetet is hozó versenyt, ám miután Vandoorne ötödik lett, a Jaguar versenyzőjének vasárnap is győzelemre, ellenfelétől pedig balszerencsére volt szüksége, hogy ledolgozza 21 pontos hátrányát. A zárónap azonban nem indult jól az új-zélandi számára, aki csak a 13. helyre kvalifikált, és a futamon sem került közel ahhoz, hogy riválisa előtt végezzen. A győzelmet az FE történetének 100. versenyén Edoardo Mortara húzta be, Vandoorne pedig a második helyen befutva ünnepelhette első világbajnoki címét a sorozatban, miután felhajtotta Mercedesét a futókörre, amelyen 34 éve Florence Griffith-Joyner a női 200 méter máig álló világcsúcsát jegyezte.

Vandoorne a kiegyensúlyozott teljesítménye révén ért fel a csúcsra, hiszen egy győzelem is elég volt neki ehhez a szezonban, miközben fő riválisai, Evans és Mortara egyaránt négy futamot nyertek. A stuttgarti gyártó a csapatok között is elhozta az első helyet, a Venturi esélye elszállt a beérésükre Lucas di Grassi defektjével.

A Mercedes tehát jött, látott és meghódította a Formula-E-t, most pedig távozik is. A gyártó csupán három szezont töltött el az elektromos szériában, de az utóbbi kettőben minden címet bezsebelt, tavaly Nyck de Vries, idén pedig Vandoorne vezényletével. Két világbajnok versenyzőjük így kikerült a pilótapiacra, és mivel úgy tűnik, a csapat nem tudja őket elhelyezni a Formula–1-ben, egy másik FE-istállónál folytathatják jövőre. A mezőny a 2023 januárjában startoló következő szezonra, amikor új generációs versenyautók érkeznek, alaposan átalakul. A Mercedes infrastruktúráját a beszálló McLaren örökli meg, amely a Nissan hajtásláncát fogja használni, első olasz gyártóként pedig beszáll a Maserati, amelynek nevét a Venturi veszi fel.

A Szöul ePrix végeredménye: 1. verseny: 1. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 1:29:55,478, 2. Oliver Rowland (brit, Mahindra) +0,8 másodperc hátrány, 3. Lucas di Grassi (brazil, Venturi) +1,3 stb. 2. verseny: 1. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 53:31,680, 2. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) +3,7, 3. Jake Dennis (brit, Andretti) +6,6 stb.

A világbajnokság végeredménye, pilóták: 1. Vandoorne 213 pont, 2. Evans 180, 3. Mortara 169, 4. Vergne 144, 5. Di Grassi 126 stb.
Csapatok: 1. Mercedes 319 pont, 2. Venturi 295, 3. DS 266, 4. Jaguar 231, 5. Virgin 194 stb.