2024. április 25., csütörtök

Meghalt a legjobb ukrán pilóta, az oroszok Harkovot támadják

Százhetvenharmadik napja tart az ukrajnai háború, heves harcok dúlnak Donbaszban. Moszkva bejelentette, hogy stratégiailag fontos helyeket foglaltak el a donyecki régióban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, azok az orosz katonák, akik létesítményeikre lőnnek, vagy lőállásként használják azokat, a hírszerzés és a különleges szolgálat ügynökei, valamint a hadsereg célpontjává válnak.

Sajtóértesülések szerint az orosz erők az éjszaka folyamán megtámadták Harkovot.

Varsó jelenleg egy olyan tervezeten dolgozik, amely lehetővé tenné az Európai Unió számára, hogy megtagadja a vízumot az orosz turistáktól – mondta Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes. A kérdésben a következő hetekben várható döntés – tette hozzá. Wawrzyk nem részletezte a még készülő javaslat pontos részleteit.

Egyes médiumok beszámolója szerint egy magasrangú orosz tisztviselő titokban felvette a kapcsolatot a nyugati országokkal, hogy segítséget kérjen az ukrajnai hadművelet befejezéséhez. A brit Mirror azt írja, a Vlagyimir Putyin orosz elnök alakulatának titkos tagja állítólag felfedte, hogy a hivatalos Kremlben pánik uralkodik, és kétségbeesetten véget akar vetni az ukrajnai háborúnak.

– Augusztus 14-én reggel 8 órától augusztus 15-én reggel nyolc óráig az ukrán hadsereg lövöldözése következtében négyen meghaltak, további 14 civil pedig megsebesült – jelentette eközben a Donyecki Népköztársaság területvédelmi szervezete.

Elhunyt az egyik legjobb ukrán pilóta, Anton Lisztopad is. A csatában elesett, de nem közölték, hol. Lisztopadot 2019-ben a legjobb ukrán pilótának választották. Zelenszkij néhány nappal halála előtt tüntette ki.