2022. szeptember 29., csütörtök
AUGUSZTUS 20. – MAGYAROK KENYERE

Megérkezett az aratókoszorú a Szent István-bazilikába

Megérkezett a hétfőn a budapesti Szent István-bazilikába a magyar gazdák aratókoszorúja, amely összefogásukat jelképezi és az augusztus 20-ai ünnepi körmenetben is megtekinthető lesz – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Hétfői közleményük szerint az idei búzakoszorú jellegzetessége az „esőcsiga” motívum, mely a következő évi bő esőáldást jelképezi. Az idei aratókoszorút csaknem egy hónapon át tartó fonással, több ezer búzaszálból készítették el hajdúnánási gazdasszonyok, Bata Sándorné, Nagy Sándorné és Pongor Gábor Lászlóné a Helyi Sajátosságok szalmafonó csoport tagjaival a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.

A 90 centiméter széles koszorún az esőcsiga motívum mellett a körkörösen egyre tágabban ismétlődő körök a nemzetegységre, az egyre távolabbi határon túli régiókban élő magyarságra utalnak.

Szólláth Tibor és Jakab István az aratókoszorú mellett
Szólláth Tibor és Jakab István az aratókoszorú mellett

A tájékoztatás szerint az aratókoszorút a szervezők képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, valamint Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere helyezte el a bazilikában, majd azt Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüskök, a Szent István-bazilika plébánosa áldotta meg.

A közleményben idézték Jakab Istvánt, aki úgy fogalmazott: a már hagyományosan áldozatos munkával készülő koszorú az összefogás jelképeként megmutatja a magyar gazdák elkötelezettségét és azt, hogy mindig minden körülmények között biztosítják a betevőt a magyar emberek asztalára, amiért a magyar gazdatársadalmat kiemelt tisztelet és köszönet illeti meg.

Hozzátette: a Magyarok Kenyere program részeként a gazdák tizenkettedik éve nemcsak megtermelik a magyarság ellátásához szükséges gabonát, de adakoznak a közösség számára is.

Szólláth Tibor azt mondta: a huszonegyedik századi kihívásokra válaszolt a város a szalmafonó programmal, amelyben az aratókoszorú is elkészült.

A koszorú szeptember végéig megtekinthető lesz a bazilika szentélyében is.