2024. március 28., csütörtök

Rekordot döntöttek az erdőtüzek Európában

Csehországban és Portugáliában sikerült elfojtani a lángokat

Három heti küzdelem után a tűzoltóknak sikerült a hét végére megfékezni a Cseh Svájc (České Švýcarsko) Nemzeti Parkban pusztító erdőtüzet, amely az eddigi legnagyobb volt az országban. A lehetséges lappangó tűzfészkek miatt azonban a nyugat-csehországi nemzeti parkot augusztus végéig még drónokkal és hőkamerákkal figyelik.

Az országban a példátlan természeti csapás 1100 hektár területet pusztított el. A védekezésbe hatezer tűzoltót és több mint 400 műszaki eszközt vontak be. A vészhelyzet idején a térség öt településéről több száz embert költöztettek el. Egy részük már hazaköltözhetett.

A tűz nagy pusztítást okozott a nemzeti park németországi területre átnyúló részén is. Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb aszályától szenvedő vidéken százötven hektáron pusztítottak a lángok. A katasztrófa legnehezebb napjaiban ezernél is többen küzdöttek a tűzzel; bevetettek helikoptereket és rendőrségi vízágyúkat is.

Sikerült megfékezni a Portugália középső részén található Serra da Estrela nemzeti parkban pusztító erdőtüzet is, amely 17 ezer hektárt emésztett fel, letarolva az UNESCO globális geoparkjainak listáján szereplő természetvédelmi övezetet. A nyáron ez volt a legnagyobb erdőtűz Portugáliában, ahol rendkívül szárazság pusztít.

Európa több országában továbbra is erdőtüzekkel küzdenek. Az egymást követő hőhullámok és súlyos aszály sokfelé egyéb gondokat is okoz.

Franciaországban erdőtüzek tucatjai pusztítanak. Az oltást külföldi tűzoltók, földi járművek és repülők is segít. Görögországban és Spanyolországban is sokfelé égtek, illetve égnek az erdők. A spanyolországi tüzek eddig 2 ember halálát, 58 sérülését okozták és 24 ezer személyt kellett evakuálni. Az EU erdőtűz-információs rendszere (EFFIS) szerint Spanyolországban az idén 237 ezer hektár terület égett le.

A figyelőszolgálat tegnap ennél is lesújtóbb adatokat tett közzé. Ezekből kiderült: az idén Európában minden korábbinál nagyobb területen pusztítottak erdőtüzek. Augusztus 12-éig csaknem 659 541 hektár vált a lángok martalékává.