2024. április 20., szombat

A két fontos vízi folyosó

Várható, hogy a közeljövőben az energiahordozók beszerzése folyami utakon történik, ezért fontos a nagy folyók hajózhatóságába tervezett minden beruházás, állapított meg tegnap Tomislav Momirović, építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter tegnap, amikor ellátogatott Baričnál a Száván folyó medrének mélyítési munkálataihoz.

– Azért dolgozunk a Dunán és a Száván, a legfőbb vízi folyosóinkon, hogy hatékonyabbá tegyük és felgyorsítsuk a hajózást, ezáltal pedig biztosítani tudjuk a piac szénnel, kőolajjal és olajszármazékokkal történő stabil ellátását. Gyors reagálással és a folyami közlekedésbe való folyamatos befektetéssel sikerült biztosítani a Száva és a Duna hajózhatóságát, és ezzel gyakorlatilag Szerbia az egyedüli ország Európában, amely nem kényszerül a folyami forgalom felfüggesztésére az alacsony vízszint miatt – hangsúlyozta a miniszter, a minisztérium által kiadott közlemény szerint, majd hozzátette: – A folyami közlekedés kulcsfontosságú az energiaellátás szempontjából, és azon dolgozunk, hogy biztosítsuk a folyók hajózhatóságát a folyami közlekedés fő felhasználói számára: az építőipar, a vegyipar és a kőolajipar, valamint a mezőgazdaság számára – mondta Momirović.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a befektetett munka sikere attól is függ, hogy a Duna menti országok hasonlóképpen járnak-e el, illetve hogy ők biztosítják-e a folyó hajózhatóságát, vagy korlátozzák, vagy leállítják azt. Elmondta, tárgyalásokat folytat majd a témában a bolgár kollégájával, akit arra kér majd, hogy mérjenek fel minden lehetőséget a hajózhatóság biztosítására.

Baričon kívül a minisztérium a folyófenék kotrását rendelte el a Duna folyón is két helyen, Čortanovci és Futog közelében.