2024. március 29., péntek

Két gyermeket még mindig Bulgáriában kezelnek

A buszbaleset egyik sérültjét többször is megműtötték

Az a két gyerek, akiket a bulgáriai buszbalesetet követően a Sztara Zagorából a szófiai Pirogov kórházba szállítottak át, tegnap még mindig súlyos állapotban volt, de túl voltak az életveszélyen, közölte tegnap a BTA bolgár hírügynökség. Valentin Dimitrov, a kórház igazgatója elmondta, a kórház csapata mindent megtesz azért, hogy a két gyermek állapota javuljon.

– A gyerekek túl vannak az életveszélyen, de állapotuk nem könnyű. A gyermektraumatológia, az idegsebészet, a kardiológia osztály orvosai készenlétben állnak arra az esetre, ha rosszabbra fordulna az állapotuk. A Pirogovo kórház vezetősége folyamatos kapcsolatban van az Egészségügyi Minisztériummal. Jelenleg nincs szükségünk semmire, csak időre – mondta Dimitrov.

Mint ismeretes, a vasárnap gyerekeket és felnőtteket szállító szerbiai busz felborult Bulgáriában a Trakija autópályán, több sérültet: nyolc gyermeket és négy felnőttet is a Sztara Zagora-i kórházba kellett vinni gyógykezelésre. Két gyermeket, akik súlyos sérüléseket szenvedtek, a szófiai kórházba szállították tovább, ugyanis szakorvosi ellátásra van szükségük.

Az egyik gyermeken hosszadalmas és nehéz műtétet hajtottak végre, tegnap pedig további két műtét várt rájuk. Dimitrov a médiát ugyan nem avatta be, hogy melyik műtétekről van szó, ugyanis mint kiemelte, a gyermektraumatológusokból álló csapat feladata felmérni, milyen beavatkozásra van szükség.

A gyerekek és az őket kísérő felnőttek Neszebár térségében a Ju-Lira néptáncfesztiválon vettek részt, onnan tartottak haza, amikor a busz sofőrje figyelmetlen volt. Az egyik apának akarta leengedni a sofőr melletti ülést, de közben megrántotta a kormánykereket és elveszítette az uralmát a busz felett. Lesodródott az útról és az árokba borult.

A busz vezetőjét előállították, 24 órás előzetes letartóztatásba helyezték a történtek után.

A kisebb sérülést szenvedő gyerekeket és felnőtteket, illetve mindazokat, akik nem sérültek meg, hazaszállították. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elrendelte, hogy a hazaszállított gyerekeket a Tiršova klinikán vizsgálják meg újra.

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke tegnap kiemelte, azt javasolta Aleksandar Vučić államfőnek, hogy az ország legmagasabb kitüntetésével illesse mindazokat a bolgár polgárokat, akik segítséget nyújtottak a szerbiai gyerekeknek, amíg a mentőegységek nem érkeztek meg a helyszínre.

– Emlékszem még a 2004-re, amikor Szerbia és Montenegró határán, a Lim folyón történt tragédiára, amikor tizenkét bolgár gyerek vesztette életét. Akkor szerb hősök mentették a felduzzadt folyóba esett busz sérültjeit. A mi gyermekeink Bulgáriában szerencsésebbek helyzetben voltak, és az Úr is üdvösséggel válaszolt a Limben történt hősiességre. A bolgár állampolgárok csak úgy repültek, hogy segítsenek gyermekeinken, amíg a mentő meg nem érkezett. Ezúttal nyújtom be kezdeményezésem, miszerint Aleksandar Vučić elnök Szerbia állam legmagasabb kitüntetésével tisztelje meg azokat a bátor embereket, akik emberiességről és testvéri szolidaritásról tettek tanúbizonyságot – közölte Mirović közösségi oldalán.