2024. március 28., csütörtök

Idén is Oromon volt a Legjobb a nyár!

Véget ért a VIII. Malomfesztivál

Elképesztő hangulatban telt az oromi Malomfesztivál, az első két napon tombolt a hőség, míg a harmadik napra egy kellemes kis lehűlés érkezett, ami a délutáni programoknak kedvezett. Az első napon még úgy tűnt, hogy a csütörtök esti Bohemian Betyars & Parno Graszt koncertet nem lehet felülmúlni, erre azonban a szervezők rácáfoltak, és fergeteges két nap várt még a fesztiválozókra. Péntek délután hangszerkészítő, nemezelő és agyag workshopok közül válogathattak a résztvevők. Este a nagyszínpadot a La Caravane Passe francia együttes hódította meg, az akácosban pedig 11 órától a magyarországi Duckshell zenéire ropta a tömeg.

– Az eddigi évekhez hasonlóan idén is rengetegen látogattak ki hozzánk. Azt tudom mondani, hogy a nagyszínpad előtti hatalmas terünk folyamatosan tele volt, függetlenül attól, hogy egy nagy nemzetközi húzónév játszott vagy egy kis zenekar, aki például tavaly még az építőtáborok alatt kapott helyet, idén pedig már lehetősége nyílt a nagyszínpadon zenélni. A fellépőinknek teljes mértékben sikerült betölteni a teret és hatalmas bulikat csinálni. A szombati napra megérkeztek a felhők, ami egy igen szerencsés véletlen, hiszen a negyven fokos hőség előzőleg rányomta az emberek aktivitására a bélyeget. Ezért így az utolsó napra sokkal többen vettek részt a délutáni programokon – tette hozzá Ónya-Oláh Dóri szervező.

Bár a szombati nap már az utolsó napnak bizonyult, mégis akkor voltak a legnépesebbek a délutáni foglalkozások. Kortárs hímző workshop, boszorkánykonyha, gyógyító krémek és szúnyogűző parfümök készítése, kerekasztal-beszélgetések és könyvbemutatók sora várta a fesztiválozókat. Ezt követően a Bitang stagen a legtávolabbi, Dél-Afrikából érkező BCUC zenekar szórakoztatta őket.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Második alkalommal vagyok itt, a tavalyi évben vettem részt először. Ami számomra különlegessé teszi ezt a fesztivált, az az, hogy van egy sajátos hangulata, és nemcsak egy esti buliról szól, hanem napközben nagyon jó kapcsolatokat lehet kialakítani. Tele van programmal és lehetőségekkel, ma mi is részt vettünk egy könyvbemutatón – mondta Kopasz Tamás, aki barátaival Szabadkáról érkezett. Sótanyi Zsófi, bár vajdasági születésű, már évek óta Budapesten él, és idén Toszkánából utazott haza a fesztiválra.

– Tágabb értelemben, ha úgy vesszük, egyedül érkeztem, csak úgy, mint tavaly is. Így tudom igazán élvezni ezt a fesztivált, szabad madárként repülhetek ideoda a saját tempómban. Szeretem ezt a
szabadságot, amit a Malomfesztivál nyújt nekem. Valójában pedig az emberek fele vagy régi ismerős vagy rokon, vagy egy rokonnak az ismerőse, és ezek végtelen kombinációja. Szóval ide nem csupán
a fellépők vagy a hangulat miatt jön az ember, legalábbis én nem, hanem valahol egy kicsit haza is érkezem. Nem járok sok fesztiválra, azonban úgy érzem, jövőre is itt a helyem – mondta Zsófi.