2024. április 20., szombat

Ki lesz a kormányfő?

Vučević: Az SNS kormányfő-jelöltjéről az után születik döntés, hogy Vučić visszatér Brüsszelből

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnöke tegnap kijelentette, hogy azt követően döntenek arról, hogy ő vagy Ana Brnabić jelenlegi kormányfő lesz-e a miniszterelnök-jelölt, hogy Aleksandar Vučić visszatér Brüsszelből, ahol augusztus 18-án találkozik Koszovó miniszterelnökével.

„Ana Brnabić, Siniša Mali pénzügyminiszter és én néhány nappal ezelőtt beszélgettünk az elnökkel, nemcsak arról, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt vagy milyen legyen a kormány összetétele, hanem sok más, az állam előtt álló kihívásról. Teljesen várható volt, hogy az elnök nyilvánosan bejelenti, hogy az esetleges jelöltek köre leszűkült” – mondta Vučević a Pink televíziónak.

Vučević, akit Szerbia köztársasági elnöke, Brnabićtyal együtt a Szerb Haladó Párt jelöltjeként nevezett meg, azt mondta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy Aleksandar Vučić olyan embernek látja őt, aki tud felelősségteljes munkát végezni, és olyan kollégaként tekint rá, akire számíthat.

„Szeretném elmondani, hogy Brnabić nagyon-nagyon jól végezte a munkáját miniszterelnökként, ebben és az előző ciklusban is nagy tudásról, felelősségről és hűségről adott tanúbizonyságot. Siniša Mali pedig kiváló pénzügyminiszternek bizonyult” – mondta Vučević, majd hozzátette, hogy Szerbia polgárainak nem kell aggódniuk, mert „szerb kormányt” kapnak, nem amerikait, oroszt vagy nyugat-európait: „Olyan kormányunk lesz, amely Szerbia minden polgáráért dolgozik, és megvédi a nemzeti és állami érdekeket”.

Vučić pénteken este a TV Prva televíziónak elmondta, Brnabić és Vučević az SNS lehetséges jelöltjei az új kormányfői tisztségre, továbbá azt is elmondta, hogy fennáll annak a lehetősége is, hogy a koalíciós partner is javasoljon jelöltet.