2024. március 29., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Balkanizálódott az egész világ, állapítá meg csüggetegen atata. Merthogy nem is olyan rég még csak ezt a zerencsétlen félszigetet hívták puskaporos hordónak, mára viszont már a teljes földkerekség egy globális tűzfészekké változott. Jelenleg több mint húsz országban dúl háború, és legalább ugyanannyiban fenyeget fegyveres összecsapás!

– Ezekből egy is sok, ha olyasmi történik, mint a napokban Ukrajnában, ahol több ízben is rakéták hullottak a zaporizzsjai atomerőműre, Európa legnagyobb nukleáris létesítményére! – károga az öreg. – A szembeálló felek egymásra mutogatnak, ő nem, csakis a másik, te meg belegondolsz, hogy mialatt sörözgetve nézed a focit, egy pillanat alatt beüthet a katasztrófa!

– Attól tartok, hogy már itt is van – sopánkoda amama. – Az aszály úgy megtizedeli az idei termést, hogy ahol nem a bombák vagy az energiahiány fordítja feje tetejére a társadalmat, ott majd az élelmiszerárak teszik meg ugyanazt. A héten már felénk is fellázadt a gazdatársaság, több városban is valódi parasztlázadás tört ki. Követelőznek a termelők!

– Az agrárminiszter kínált ezt-azt – bólogata a fater –, ám ezzel uopste nem elégedtek meg. Azt kérték, adja írásban ígéreteit! Oda jutottunk, hogy már a miniszteri szónak sincs súlya.

– Érthető is a bizalmatlanság a parasztok részéről – mondá az éppen betoppanó Zacsek –, hiszen éppen alakulófélben van az új kormány. Ha másvalaki lesz a mezőgazdasági miniszter, hogyan hitetik el vele, hogy az elődjével mindent zépen megbeszéltek!

– Szerintem pofonegyzerű lesz az új kormány dolga – okoskoda az öreglány –, mire megalakul, a zújságok már a zösszes feladatát megírják. Az első helyen persze Kozovó áll.

– Az már huszonéve ott van – legyinte atata. – Ügyeletes téma és probléma. Ha nincs más, vagy ha épp nem fűlik a foguk mással foglalkozni, akkor mindig elő lehet húzni.

– Én az új összetételű képviselőház munkájára vagyok kíváncsi – árula el a Zacsek –, az új házfőnök a parlamentarizmus új formáját vetítette előre. Azt mondta, a tisztelt ház a Vučko által képviselt politikát folytatja majd! Mintha a zállamfő és a haladók végrehajtószerve lenne.

– Kár ezen hüledezni, zomzéd, alkotmányra hivatkozni, meg a hatalommegosztás elvét emlegetni – magyarázá a muter –, egyzerűen csak realista a fiatalember.

– Olyan ez egy kicsit, mint a jó ügyvéd és a sztárügyvéd közti különbség – viccelőde az öreg. – Az első ismeri a törvényt, a másik pedig ismeri a bírót.

A realitásoknál maradva, az energiatakarékosságra terelték a szót.

– Nagy talány, hogy mi vár ránk a télen – csóválá a fejét a Zacsek. – A miénknél sokkal rendezettebb társadalmakban már most megkezdődtek a különféle intézkedések.

– Mi eközben egy nemzeti stadion elkészítésével foglalkozunk – jegyzé meg amama.

– Aggódjanak csak a ruszkikkal szemben zankciós politikát folytató országok lakosai! – csipkelőde a fater. – A Vučko a héten közölte, hogy a mi gáztartalékunk történelmi maximumon van. Annyi gázzal rendelkezünk, hogy egy részét külföldön kell tárolnunk!

– Egyébként csuda dolgokat lehet olvasni – tájékoztata a Zacsek. – Valahol lekapcsolják a közvilágítást, vagy csökkentik az erősségét, máshol megemelik a közhivatalok hűtési hőfokát, néhol megszüntetik a melegvizet az uszodákban, és ajánlatot tettek, hogy senki ne használja feleslegesen az égőket, a fűtési idényben pedig ne lépje túl a 19 Celsius-fokos hőmérsékletet!

– Én ezeknél jóval cifrábbakat is hallottam – fintoroga az öreglány. – Például az egyik olasz polgármester felszólította a lakosokat, hogy csakis telepakolva használják a mosógépet, meg felesleges mindent kivasalni, biztos ő is gyűrött ingben jár dolgozni, aztán csökkenteni kell a medencék vizének a hőmérsékletét és rövidebbre kell fogni a tusolást, a spanyol kormányfő pedig azt tanácsolta a férfiaknak, hogy nyáron ne hordjanak nyakkendőt.

– Tarthatnának politikusi performanszot – trollkoda atata. – Levennék és jól meglóbálnák a magasban a kultúrmadzagjukat! Lehetne a jelszó: Nyakkendőbojkottal az energiaválság ellen!

– Attól tartok, zomzéd – így a Zacsek –, hogy rövidesen nem a nyaktekerészeti mellfekvenc levetése lesz majd előtérben, hanem a védőmaszk feltevése.

– Bizony azzal riogatnak, hogy őszre ismét kötelezővé tehetik a védőmaszkok használatát – tűnőde a muter. – Egyre több a koronavírusos fertőzött, sokan nem is tudják, hogy elkapták a kórt, mivel esetükben könnyű lefolyású, zabadon járkálnak mindenfelé és tovább terjesztik.

– Ha ez a helyzet, akkor miért nem most vezetik be a zigorításokat?! – dünnyöge az öreg. – Megvárják, hogy a nyaralási idényben elköltsük a lóvénkat, aztán meg majd bekeményítenek!

– Azért nem ártana az óvatosság – gondola bele a Zacsek. – A fertőzés jó esetben elmúlik, ám itt van ez a nyavalyás poszt-covid, ami később sokféleképpen megnehezítheti az életünket.

– Jaj, hagyjuk már ezeket a sötét témákat! – sopánkoda amama. – Elegem van már a háborúból, a politikából, az aszályból, a drágulásból meg a koronából is!

– Akkor dumcsizzunk a tudományról – javasola a fater. – Egy pihent agyú francia csillagász nemrég lefotózott egy szelet kolbászt, a képet feltette a zinternetre, s azt állította róla, hogy a távoli Proxima Centauri csillagról készült hiperzuper űrteleszkóppal.

– A zokosok meg a felvételt tanulmányozva, elbűvölten hümmögtek, hogy ilyen szerkezetű égitestet ők még sohasem láttak – kuncoga a Zacsek.

– Halljátok, ez nem is annyira vicces! – méltatlankoda az öreglány. – Lehet, nemsokára a kolbász galaktikus messzeségre kerül tőlünk, mivel az ára csillagászati magasságokba szökik!

– Igazából, te nem tudsz elszakadni a napi gondoktól, Tematild, aztán meg zúgolódsz, miért nem beszélünk másról – háboroga atata. – No de vissza a tudományhoz! A bejelentés szerint Milánóban a postásokat nemsokára robotokkal cserélik majd fel.

– Csak nehogy megcsípjenek, ha nem adsz nekik baksist, mint a zorosz sakkozó robot, aki eltörte hétéves ellenfele ujját, mert az túl gyorsan lépett – figyelmezteté a muter.

– Biztos felpukkadt! Dániában meg nemrég megalakult egy új párt, amelyet teljes mértékben mesterséges intelligencia vezet – ismerteté a Zacsek.

– Ez nem is olyan rossz ötlet – vakará a fejét az öreg. – Ha nem jó irányba haladnak a dolgok, csak újraindítják.

– Nem utolsósorban: nincsenek reprezentációs költségei! – fűzé hozzá amama.

– Egy valami azért nem fér a fejembe – spekulála a Zacsek. – Napról napra több ember él a Földön, rövidesen már nyolcmilliárdan leszünk. Ha egyre több munkát automatizálnak, vagy a végzését mesterséges intelligencia veszi át, akkor miből él majd meg az a sok ember?

– Az androidok karbantartásából, programozásból vagy kutatásból – találgata a fater. – Izraeli tudósok nemrég egérőssejtekből szintetikus embriót alkottak megtermékenyített petesejt nélkül. Állítólag ily módon a jövőben az emberi sejt- és szövetátültetések új forrásához lehet jutni, gyakorlatilag úgy működik majd az egész, mint egy 3D-s bionyomtató!

– Micsoda okosságokat tudunk kisütni, annyi eszünk azonban nincs, hogy leszámoljunk a gőggel és a kapzsisággal, ami zép lassan pusztulásba viszi bolygónkat – sóhajta az öreglány.

Pistike, kravatni nélküli traktoros paraszt a puskaporos sakktáblán