2024. április 20., szombat

Nőtt a vízfogyasztás

Tíz százalékkal emelkedett Topolyán a vezetékes víz ára

Már megszokott, hogy nyaranta fokozódik a lakosság vízfogyasztása, és hogy ebben az időszakban az illetékesek igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét az észszerű felhasználásra. Ez az idei, extrém módon csapadékmentes évben különösen aktuálissá vált, hiszen félő, hogy az ivóvízkészleteink végesek. Domány Dudás Diana, a Komgrad Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy Topolyán egyelőre zavartalan a vízellátás.

A Komgrad alkalmazottai csőtörésen dolgoznak (Kazinczy Paszterkó Diana)

A Komgrad alkalmazottai csőtörésen dolgoznak (Kazinczy Paszterkó Diana)

– A Komgrad karbantartásával működő ivóvízhálózat fennakadásmentesen tudja ellátni a topolyai háztartások igényét. Menet közben persze akadnak meghibásodások, csőtörések, de azt a legrövidebb időn belül igyekszik helyrehozni a részlegen helytálló csapat. Naponta egyébként körülbelül 3500–3800 köbméter vízmennyiséget fogyaszt a lakosság. Topolya község önkormányzatának köszönhetően két új kút lett kifúrva tavaly, az egyik kút már fel is lett szerelve, ezzel újabb vízforráshoz jutott a város. A másik kút felszerelése pedig még az idén megtörténik majd, szintén az alapítónk támogatásával – kezdte a beszélgetést a Komgrad igazgatónője, aki ismételten hangsúlyozta az ivóvíz rendeltetésszerű felhasználásának fontosságát, és hozzátette, hogy szerencsés lenne, ha kerülnék a polgárok a kertek és más felületek öntözését vagy például az autók mosását. Ugyanakkor elmondta, hogy mivel ebben az évben extrém szárazsággal is küzdünk, a vezetékes víz helyett a háztartások sajnos az esővizes locsolási lehetőségtől is elestek.

– Egy nyári hónapban azt tapasztaljuk, hogy egy háztartás elfogyaszthat akár 30–40 köbméter vizet is, főleg ha kisebb-nagyobb medencéket is töltenek, rendszeresen locsolnak, mosnak-mosogatnak a családtagok. Az átalányfogyasztásra vonatkozó árjegyzék egyébként egy hónapra egy személy esetében 7 köbméteres fogyasztást határoz meg. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ez a lakott házak esetében bizony jelentősen több – hangsúlyozta Domány Dudás Diana, majd arról is szólt, hogy folyamatosan követik a lakosság fogyasztását.

– A fogyasztást rögzítő vízórák olvasása folyamatosan történik, természetesen mindig akad olyan háztartás, ahová nem tudnak a kollégák bejutni. Illetve az üres ingatlanoknál is problémát jelent a mennyiség lekövetése. Sajnos, ezekben az esetekben előfordul, hogy a soron következő leolvasás után eltérés jelentkezik az átalány és a valódi fogyasztás között. Egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy maguk jelentsék be a vízórák állását. Emellett folyamatos az órák érvényességének a figyelemmel kísérése. Valamint továbbra is lehetőség van a digitális jeladóval rendelkező vízórák beszerelésére is. Mindenkit arra biztatunk, hogy ott, ahol még nincs vízóra, és van rá technikai lehetőség, mielőbb szereltessék fel a mérőszerkezetet – tette hozzá az igazgatónő, aki arról is szólt, hogy a közvállalat hosszú évekig nem módosította a szolgáltatásai díját, de július 1-jével kénytelenek voltak emelni.

Domány Dudás Diana (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Domány Dudás Diana (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A Komgrad szolgáltatásainak díja 10 százalékkal emelkedett meg a nyár folyamán. Így a víz köbmétere áfával 61 dinár 22 parába kerül. Az árainkra vonatkozó többi információt megtalálják a Komgrad honlapján, az árjegyzékre vonatkozó rovat csatolmányában. Egyébként az ivóvízhálózaton történő meghibásodások folyamatosan kihívásokat jelentenek a munkaközösségünk számára. A napokban is történtek lépések egy ilyen, nagyobb jellegű probléma áthidalása érdekében, amikor is arra a következtetésre jutottunk, hogy az adott szakaszon a sorozatos gondok miatt szükség lesz a vezetékek cseréjére. Van arra is példa, hogy a csőtörés pontos helyét nem sikerül azonnal beazonosítani, ilyenkor sajnos nagyobb területen meg kell mozdítani a földet. Habár az ügyeletes csapat mindig készen áll megoldani a problémát, a nyári szabadságok okán keletkezett munkaerőhiány, no meg a 35 fok feletti extrém hőmérséklet igencsak megnehezíti a munkavégzést. Ettől függetlenül munkatársaimnak a bejelentést követően néhány órára rá, illetve még aznap az esetek 90 százalékában sikerül elhárítaniuk a problémát – zárta a beszélgetést a Komgrad igazgatónője.