2024. április 20., szombat

Több magyar elsős lesz Muzslyán

Felújítások a Szervó Mihály Általános Iskolában

A bánáti Muzslyán 510 tanuló – köztük 58 elsős – várja a szeptemberi tanévkezdést. Héttel több magyar elsős tanuló lesz, és nem kérdéses a magyar osztály megnyitása a kinti iskolaépületben. Ez ugyanis az utóbbi időben mindig kérdéses volt, csökkent azonban a szerb elsősök száma.

A régió legnagyobb kétnyelvű általános iskolájában tavaly 520 diák fejezte be a tanévet és 510-en iratkoztak be az idén. A magyar elsősök száma növekedett és megmarad a két első osztály.

– Összesen 21 magyar diákot írattunk be az iskolánkba, mindkét épületbe. Az idén biztosan kimondhatom, hogy az úgynevezett kinti épületben is lesz osztály. Jelenleg nem tudjuk, hogy önálló vagy kombinált tagozat, de lesz. Itt, ebben a központi épületben 16 diákunk lesz. Ha összehasonlítjuk a múlt évvel, mondhatjuk, hogy hét diákkal több van, mint tavaly – mondta Molnár Attila, a Szervó Mihály Általános Iskola igazgatója.

Molnár Attila: Marad a két magyar osztály (Fotó: Kecskés István)

Molnár Attila: Marad a két magyar osztály (Fotó: Kecskés István)

Az idén azonban kevesebb szerb első osztályos van.

– A jelenlegi állás szerint egy szerb osztály nyílik a kinti épületben és egy osztály a központi iskolaépületben. Eddig mindig úgy volt, hogy két osztályunk volt a kinti épületben és egy a központiban. De reménykedünk abban, hogy pár gyerek még beiratkozik augusztus végén, szeptember elején – mondta az igazgató.

Akárcsak minden nyáron, a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt fontosságú tanintézményben az idén is munkálatok folynak. Ezúttal – tartományi támogatásból – kilenc mosdót újítanak fel.

– Még néhány projektre is kaptunk támogatást, 250 ezer dinárt a bútorzatra, ami az iskolánkban valóban elég rossz állapotban van. A Magyar Nemzeti Tanácstól az idén is kaptunk vetítőket, vetítővásznakat, vetítőtartókat. Ezek azok az eszközök, amelyekre minden évben pályázunk és minden évben meg is kapjuk – hallottuk Molnár Attilától.

A muzslyai iskola nemrég elsőként tette fel a portáljára a tanintézménnyel kapcsolatos fontos közérdekű információkat.