2024. április 25., csütörtök

Mihályvári-Farkas Viktória Európa-bajnok 400 vegyesen

Milák Kristófot csak világcsúccsal lehetett megverni 100 gyorson

Szombaton a római úszó Európa-bajnokság harmadik napján négy szám döntőjében voltak érdekeltek a magyar versenyzők. Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen aranyérmet nyert, Kovács Benedek kétszáz háton-, Milák Kristóf 100 gyorson, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen lett ezüstrémes. Egy arany- és három ezüstéremmel és számos egyéni csúccsal zártak tehát a magyar úszók.

Elsőként női 200 gyorson Pádár Nikolett ugrott medencébe és egyéni csúccsal, 1:57.80-as idővel bejutott a döntőbe. Futamában úgy lett harmadik, hogy csak egy tizeddel maradt el az elsőtől, összesítésben az ötödik legjobb idővel kvalifikálta magát. 

Rögtön utána már éremért szurkolhattunk, Kós Hubert és Kovács Benedek 200 háton igyekezett dobogóra kerülni. A futam előtt technikai gondok adódtak a rajtgéppel, de ezt gyorsan kijavították és látszólag nem is zavarta meg a magyarokat. Kós féltávnál picit lemaradt, Kovács viszont egészen hatalmas hajrát mutatott be és egyéni csúccsal ezüstérmes helyen csapott célba 1:56.03-mal. Ilyen előzmények után érkezett meg tíz perccel később Németh Nándor és Milák Kristóf, hogy száz gyorson meglepjék a románok szupersztárját, David Popovicit. Erre végül nem került sor, mert a 17 éves klasszis új világcsúccsal nyert aranyérmet, de Milák remek hajrával másodikként zárt. Sok ideje nem maradt a pillangóúszás világbajnokának az ünneplésre, mert nem sokkal később már 100 pillén várt rá elődöntő. Ebben futamgyőzelemmel, 51.01-gyel jutott fináléba – amely a legjobb idő az egész mezőnyből – ráadásul a másik futamban harmadikként célba érő Kós 51.69-cel nyolcadikként szintén döntőzni fog vasárnap. Ezt követően Verrasztó Dávid és Zombori Gábor 200 mellen harcolt a döntőért, de végül egyikük sem jutott be a fináléba. Zombori azonban így is elégedett lehet, mivel 2:13.47-es idővel egyéni legjobbját úszta. Ezt követően viszonylag hosszú szünet következett, majd Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória döntője következett 400 vegyesen. Jakabos már háton is az élmezőny tagja volt, féltávnál pedig másodikként fordult. Mihályvári-Farkas brotuálisan nagyot ment mellen, harmadik helyről elindulva egy testhossz előnnyel kezdte a gyorsúszást, amely behozhatatlannak bizonyult. Ráadásul mögötte Jakabos csapott célba másodikként, vagyis kettős győzelemmel zárult a futam. Zárásként a női 4×100-as gyorsváltón volt a sor, Sarah Sjöström ebben úgy bekezdett, hogy önmagában éremre behozta a csapatát, de végül a britek a nyolcas pályára előzni tudtak. A magyar Senánszky Petra, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni, Pádár Nikolett 6. helyen ért célba.