2024. április 25., csütörtök

Újvidéki Macbeth Budván

Mészáros Árpáddal a címszerepben mutatják be a Shakespeare-művet a Grad Teatar Fesztiválon

Nemrég a Shakespeare Fesztiválon ismét bebizonyosodott, hogy a nagy angol szerző drámái még mindig aktuálisak, és még mindig különböző nézőpontokból lehet megközelíteni őket. A közönség átélhette, hogy milyen az, amikor Hamletet szöveg nélkül játszák, valamint a tiltott szerelem igazi tragikus hőseiről szóló történetet, a Rómeó és Júliát is új köntösben láthatták. Hamarosan ismét folytatódik a Shakespeare Fesztivál, ugyanis a nyári szünet után most a rendezvény őszi része következik, melyben a Nikita Milivojević által rendezett Macbeth című előadást játsszák. Ez egy koprodukció az Újvidéki Színház, a Szerb Nemzeti Színház, a Belgrádi Drámai Színház és a Budva Teatar összefogásában.

A Macbeth-et a színházakban elátkozott drámaként is emlegetik. Nikita Milivojević érdeklődését a mű vizualitása, bonyolultsága keltette fel, az, hogy minden, ami történik, olyan, mintha csak egy (rossz) álom lenne. Nem mellesleg a Shakespeare Fesztivál szlogenje: És az irreálison kívül semmi sem valóságos is a Macbeth-ből származik.

A címszerepet Mészáros Árpád játsza, mellette Pongó Gábor, Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Djonović, Branislav Jerković, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović és Ivana Pančić szerepel. A produkció díszlettervezője Željko Piškorić, a jelmezekért Jelena Stokuć felel. A csapatot erősíti még mások mellett Dimitris Kamaratos zeneszerző és Amalija Bennett koreográfus.

– Nikita azt mondta, hogy nem fog többé klasszikus formában darabokat rendezni. Valamint azt, hogy ne féljünk attól, hogy a mű ezen feldolgozása nem fog tetszeni a közönségnek. A folyamat során sokat foglalkoztunk az álmokkal, sok improvizációnk volt a dráma kulcsjeleneteihez kapcsolódóan – nyilatkozta Mészáros Árpád a Dnevnik napilapnak.

– Attól a pillanattól kezdve, amikor Macbeth megtudja a boszorkányoktól, hogy király lesz, élete rémálommá válik. Igazából nem tudom, hogy korábban boldogtalan volt-e, vagy főnökösködött, de az biztos, hogy a körülmények miatt, valamint egy nő hatására a legszörnyűbb dolgokat csinálja – tette hozzá Mészáros Árpád.

Az előadást Budván, a Grad Teatar Fesztiválon kedden, augusztus 16-án láthatja először a közönség, ezután Belgrádban mutatják be, október folyamán pedig Újvidéken is megtekinthetik a Shakespeare-drámák szerelmesei.