2024. március 28., csütörtök

Legkevesebb 40 halottja van egy egyiptomi kopt templomban pusztító tűznek

Legkevesebb negyven halálos áldozata van egy tűznek, amely egy kopt ortodox templomban pusztított vasárnap Egyiptomban.

A katasztrófa a Gíza város Imbaba negyedében található, Abu Szifin szentről elnevezett templomban történt. A tűz elzárta az egyik kijáratot a misére összegyűlt mintegy ötezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki és többeket agyontapostak.

A kopt ortodox egyház az AP hírügynökséget 41 halálos áldozatról és 14 sebesültről tájékoztatta. A német dpa hírügynökségnek ugyanezt a számot erősítették meg egyiptomi orvosi források. A Reuters hírügynökség „legalább" 35 halálos áldozatról és 45 sebesültről adott jelentést.


A tűz okát egyelőre nem ismerik. A rendőrség közleménye szerint az első vizsgálatok elektromos zárlatra utaltak.
Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök telefonon beszélt II. Tavadrosz kopt keresztény pápával, hogy kifejezze neki részvétét a tragédia miatt – közölte az elnöki hivatal.


„Figyelemmel kísérem a tragikus baleset fejleményeit" – írta esz-Szíszi a Facebookon. „Minden érintett állami szervet és intézményt utasítottam, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, és azonnal foglalkozzanak a balesettel és annak következményeivel.''
Az egyiptomi keresztények az ország 90 millió lakosának mintegy 10 százalékát teszik ki, és régóta panaszkodnak hátrányos megkülönböztetésére a muszlim többségű országban.