2024. március 29., péntek

Hamis autómentők a szerbiai utakon

A Szerbiai Autó-Motoros Szövetség (AMSS) figyelmezteti a sofőröket, hogy minden idényben az utakon hamis autómentők jelennek meg, akik az AMSS partnereiként tüntetik fel magukat és ilyen módon verik át a polgárokat.

Ezért arra kérik a sofőröket, hogy amennyiben segítségre van szükségük az úton, akkor kizárólag csak a meghatalmazott intézményekhez forduljanak, mint az AMSS operatív központja, amit az 1987-es telefonszámon tudnak elérni.

Milan Nikolić, az AMSS főtitkára elmondta, hogy az idén mintegy húsz panaszbejelentés érkezett a sofőröktől, amelyekből a szervezet a jogi csapatával és ügyvédeivel együtt egy anyagot állított össze, amit a rendőrségnek fognak továbbítani, amely eldönti majd, hogy szabálysértés, vagy bűncselekményt történt.

Nikolić a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a hamis autómentő szolgálatok rögtön a meghibásodás után jelentkeznek, így a sofőrök számára megmentőként tűnhetnek. A járműveket magánműhelyekbe szállítják, ahol busásan megfizettetnek légből kapott meghibásodásokat is.

Hozzátette, hogy a leggyakoribb célpontok a külföldi állampolgárok, akik elhiszik, hogy ezeket az autómentőket a saját szövetségük küldte ki, akikhez segítségül fordultak. Elmondta, hogy voltak olyan esetek, amikor ezek az autómentő szolgálatok baleset okozásában is részt vettek. Kiemelte, hogy a rendőrség idei akciói során az ilyen eseteket sikerült minimálisra csökkenteni.

Slaviša Lakićević, a közlekedési rendőrség vezetője elmondta, hogy az AMSS-től több ilyen bejelentést kaptak, de egyelőre még a jelenség elenyésző számban fordult elő.

– Tíz esetről tudunk, amelyből nyolc volt bűncselekmény, de mindegyiket sikerült elintéznünk – mondta Lakićević.