2024. március 28., csütörtök

A gazdák újabb tiltakozó jegyzéket fogalmaztak meg

Az újvidéki tiltakozókhoz a szombati nap folyamán több településen is csatlakoztak a mezőgazdasági termelők. Szabadkán immár negyedik napja tiltakoznak, de Zomborban, Versecen, Verbászon, Topolyán is az utcára vonultak a gazdák. Topolyán elálltak ugyan az úttorlasztól, ehelyett mintegy negyven traktorral vonultak fel a rendőri kíséret mellett az utcákon, így tiltakozva áldatlan helyzetük miatt. Kragujevacon a tiltakozó gazdák bejelentették, hogy hétfőn traktorokkal megindulnak a főváros felé.

Újvidéken a nap végéig kiszélesítették az útblokádot, így a Zsidó utca bejáratát, vagyis a Szerb Nemzeti Színháznál levő útkereszteződést is elzárták egy időre. 

A 021.rs jelentése szerint a gazdák újabb tiltakozó jegyzéket fogalmaztak meg, amit eljuttattak a mezőgazdasági minisztérium illetékeseinek. Azt követelik, hogy a napraforgó ára 700 euró legyen tonnánként, és szüntessék be az adót a hektáronkénti 100 liter üzemanyagra. A kormány eleget tett a kérésüknek a napraforgóolaj kivitelének engedélyezésére vonatkozóan, illetve jóváhagyta, hogy a rendőrség ne büntesse a szabályt szegő traktoristákat.

A tiltakozók eltökéltek, hogy kitartanak követeléseik mellett, a tiltakozást vasárnap is folytatják.