2024. április 25., csütörtök

Ifjúsági központjaink jelentőségéről

A fiatalok nemzetközi napja alkalmából az OPENS Ifjúsági Központban pénteken megszervezett Fiatalok a járvány után: Egy Európa című munkatalálkozón és nemzetközi konferencián részt vett többek között Miloš Vučević polgármester és Ana Brnabić kormányfő is.

A rangos vendégek a Nišből, Mionicából, Zomborból és Szabadkáról érkezett vendégekkel, valamint az OPENS szervezet képviselőivel folytattak beszélgetést. A találkozón szó esett az ifjúsági központok létrehozásához vezető lépésekről, prezentálták a felújításra szoruló épületek projektjeit olyan építményekre vonatkoztatva, amelyek átalakíthatók lennének ifjúsági központokká. Emellett napirendre kerültek azok a programok is, amelyeket az említett városokban a fiatalok számára rendeznek.

A polgármester gratulált Újvidék, valamint az ország fiataljainak a nemzetközi nap alkalmából. Szerinte a konferencia és a munkatalálkozó helyszíne nem véletlenül lett a Kreatív negyed. – Büszke vagyok mindarra, amit az OPENS-szel együttműködve vittünk végbe az elmúlt hét évben. Arra is, hogy megmutattuk: intézményrendszerünk és a civil szektor sikeresen tudja megosztani a feladatokat és a felelősséget is. Bármikor belépek az OPENS limáni épületébe, büszkeséggel tölt el az, ahogy a Kínai negyedet Kreatív negyeddé varázsoltuk át. Mindez a civil szektornak, valamint az állam támogatásának köszönhetően valósulhatott meg, nagy részt vállalt mindebben Ana Brnabić kormányfő is – emlékeztetett Vučević. Hozzátette, hogy az egyes városrészeknek ifjúsági helyszínekké való átalakítása terén szerzett tapasztalataikat megosztották mionicai, zombori és szabadkai kollégákkal. Reméli, hogy az állam továbbra is hathatós támogatásban részesíti majd ez irányú törekvéseiket.

Ana Brnabić is rámutatott az ifjúsági központok jelentőségére, ezekben a létesítményekben ugyanis a fiatalok találkozhatnak, dolgozhatnak, alkothatnak, de akár kommunikálhatnak is a helyi önkormányzatok képviselőivel.

– Újvidék kiváló példát mutatott arra, hogyan kell kialakítani egy Kreatív negyedet egyetlen helyszínen, és ezért nagy hálával tartozunk Vučević polgármesternek, valamint az OPENS képviselőinek is. Elfogadták felkérésünket, és tudásukat, tapasztalataikat az ország többi helyi önkormányzataival is megosztják. Remélem, hogy hasonló ifjúsági központokat alakíthatunk majd ki országszerte. Egyúttal folytatjuk a kiváló párbeszédet a szerbiai ifjúság ernyőszervezetével, dolgozunk a fiatalokkal kapcsolatos törvények meghozatalán, valamint az olyan programok megvalósításán is, mint amilyen a nagy sikerű, Első fizetésem projekt volt – magyarázta a kormányfő.

A helyi önkormányzatok jelenlévő képviselői méltatták Újvidék azon követendő tevékenységét, amelyet az ifjúsági központok kialakítása terén valósított meg. A konferencián a folyamat egészéről is tapasztalatot cseréltek a résztvevők, a kormányfővel a köztársasági szintű, anyagi támogatások modelljeiről beszélgettek.

Vukašin Grozdanović, az OPENS igazgatója elmondta, hogy a munkatalálkozót az Ifjúsági politika alacsony starton elnevezésű projekt részeként szervezték meg. Ezt az ifjúsági és sportminisztérium támogatta, alapvető célja az ifjúsági civil szektor fejlesztése.