2024. március 29., péntek

A természet tisztelete jegyében

A topolyai cserkészek ezen a nyáron is élménydús és tartalmas táborokat szerveztek

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat ezen a nyáron is szervezett sátortábort az általános iskolás és középiskolás gyerekek számára. A kicsiknek július első napjaiban a Topolyai-tó partján, a nagyoknak pedig ezt követően a Duna partján, Čortanovcin zajlott izgalmas, a cserkészkedés szellemében szervezett program, amivel kapcsolatban a kis tábor parancsnoka és koordinátora, Fekete Edit mesélt.

– A seregraj korosztálynak, vagyis az alsósoknak, 11 éves korig, tartottunk pár napos sátortábort. Miután az érdeklődés miatt kinőttük a székházunkat, a gyerekeket a kommunális feltételekkel is felszerelt autóskempingben felállított sátortáborba vártuk immár második alkalommal. Az idén ötvennégy topolyai és környékbeli, szabadkai, illetve helyi származású, külföldön élő gyermekkel volt alkalmunk foglalkozni. A cserkésztáborok hivatalos ceremóniájával összhangban mindenkit megismertettünk a tábor alapszabályaival, majd a csoportvezetőjével. Ők általában az általános iskolai tanulmányaikat befejezett ifjak, akik felelősségteljesen tudják felügyelni a rájuk bízott gyerekeket. Persze a honismerők, vagyis a 25 évnél idősebb cserkészek szárnyai alatt és koordinálásával, a cserkészek hierarchiája mentén. A kis tábor idei keretmeséjét retró rajzfilmek adták, vagyis olyan mesék, amiket még az alsósok szülei követhettek a tévében, de ma már kevésbé jutnak el a gyerekekhez – tudtuk meg Fekete Edittől, aki arról is mesélt, hogy a táborozók a bajsai hagyományőrzőknek, valamint Kókity Attilának köszönhetően megismerkedhettek az íjászattal, illetve egy, a kempingben felállított jurtával. Emellett a gyerekek nagyon élvezték a délutáni fürdőzéseket a tóban, az esti tábortüzes gyülekezőket, a közös szalonnasütögetéseket, no meg persze a számháborút.

– A cserkésztáborok elsősorban a természet szeretetére, a szabadban való talpraesettségre nevelik a gyerekeket. Így például a kicsikkel körbegyalogoltuk a Topolyai-tavat, illetve akadálypályán is helytállhattak. Nagyon élvezték, hogy volt alkalmuk sárban is kúszni, vízi játékokat játszani. A táborzáró alkalmával pedig a felszerelés és a sátrak szétszerelésében közreműködtek maguk is – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy jövőre is szeretnék megszervezni az egyre népszerűbb tábort, a hagyományokkal összhangban a nyári szünet első napjaiban. A 12 évnél idősebb korosztály számára szervezett nagy tábor színhelye ezúttal Čortanovci volt, a Duna partján, Fekete Edit ezúttal törzstisztként állt helyt, a tábor parancsnoka pedig Csernai Csaba volt.

– Negyven, elsősorban topolyai gyermekkel volt alkalmunk foglalkozni, és ilyenkor gyakorlatilag az egész tábori felszerelést visszük magunkkal Topolyáról. Azért is választunk körültekintően helyszínt, hogy tudjunk hosszabb túrákat tenni, és a szép látnivalóban gyönyörködni a tartalmas programok mellett. A tábor keretmeséjét maga a történelem szolgáltatta, különböző korokkal foglalkoztunk, a jelmezbálban egy történelmi személyiséget kellett megformálni, és szólni róla néhány szót. A gyalogtúráink alkalmával egy Tito által is látogatott villát tekintettünk meg, régi római kori romokat, ellátogattunk a péterváradi várhoz megtekinteni annak alagútrendszerét, illetve a Vajdasági Múzeum kiállítását. Emellett egy kedves, motorcsónakkal rendelkező helyi segítőnknek köszönhetően volt alkalmunk kirándulni a közelben levő szigetre, és fürödni és játszani a homokos strandján – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy ezúttal sem maradtak el a hagyományos „cserkész-túlélőtúrák”. A topolyai cserkészek táboraikat körülbelül húsz önkéntes honismerő háttérmunkálataival, a topolyai önkormányzat, helyi és környékbeli magánvállalkozók hozzájárulásával tudták megszervezni. A támogatásokat tisztelettel megköszönik majd jövőre is, hiszen abban reménykednek, hogy a segítségükkel részt tudnak majd venni többen a Dél-Koreában jövőre megrendezendő dzsemborin, vagyis a cserkészek világtalálkozóján.