2024. március 29., péntek

Kézművesség a természet ölelésében

Jó hangulatban zajlik az Ifjúsági Etno Tábor

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervezésében 19. alkalommal rendezték meg az  Ifjúsági Etno Tábort, amelynek a temerini Sárga tanya harmadik alkalommal ad otthont. A régi mesterségeket felelevenítő tábor, a kreatív alkotáson túl, lehetőséget nyújt a fiataloknak a természet közelségének élvezetére, barátkozásra, szórakozásra.

A Sárga tanyán az idén mintegy félszázan kézműveskednek (Garbac Sarolta felvétele)

A Sárga tanyán az idén mintegy félszázan kézműveskednek (Garbac Sarolta felvétele)

Az oktatók vezetésével délelőtt 10 órakor kezdődnek a foglalkozások, a fiatalok csuhéfonás, bőrékszerkészítés, gyertyaöntés, agyagozás, gyöngyfűzés, üvegfestés, nemezelés, mézeskalács-készítés közül választhatnak.

Botka Csabától, a tábor egyik szervezőjétől megtudtuk, hogy az idén mintegy félszázan látogattak ki a kézműves foglalkozásokra, este a koncertek alkalmával pedig ennél is többen keresik fel a helyszínt.

A tábor egyedülállónak számít Vajdaságban, hiszen a 15–35 éves korosztályt célozza meg. Természetesen családok látogatására is számítanak, a kisebbeket játszótér várja a tanyán.

A csütörtöktől vasárnapig zajló táborban a legtöbb résztvevő temerini és újvidéki, de sokan érkeztek Topolyáról, Szabadkáról, továbbá sok olyan látogató is van, akik külföldön élnek, de az itthon töltött idő alatt szívesen látogatják az Etno Tábort.

Kisültek a mézeskalácsok (Garbac Sarolta felvétele)

Kisültek a mézeskalácsok (Garbac Sarolta felvétele)

A kézműves foglalkozásokon kívül csapatjátékokkal erősítik a közösségi élményt, este pedig tábortűz mellett barátkozhatnak a fiatalok.

Két népszerű temerini együttes felelős az esti, jó hangulatért: pénteken a lakodalmas zenét játszó Branch együttes lépett fel, ma, szombaton este pedig a FreakFancy együttes játszik örökzöld és újabb popslágereket.

A támogatóknak köszönhetően minden tevékenység ingyenes, olyan fiatalok is kilátogathatnak a hétvégén, akik előzetesen nem jelentkeztek be a táborba. Érdeklődni az office@ifikozpont.org.rs e-mail-címen vagy a 061/30-17-007-es telefonszámon lehet.