2024. április 19., péntek

Fény és árnyék bűvöletében

Ivan Pančić fotóinak kiállítása Nagybecskereken

A fényképnek ma is nagy jelentősége van a minket körülvevő világ dokumentálásában, de az elmúlt évszázadban készült fotók értéke még nagyobb. Ezt mutatja a nagybecskereki Városi Népmúzeumban megnyitott fotókiállítás is, amelyen mintegy hetven fénykép illusztrálja Ivan Pančić nyugalmazott fotós hatvanévi munkáját.

Ivan Pančić immár hatvan éve Nagybecskereknek és környékének a krónikása. Mert nemcsak kedvtelésből fotózott, hanem újságoknak is dolgozott évtizedeken keresztül. 2021-ben ő nyerte el Nagybecskereken az Októberi díjat, de kapott elismerést sportfotóért, a muzslyai réten készült fotója pedig bekerült a National Geographic tíz legszebb lepkéről készült fényképei közé, amely az egyedüli volt Európából. Ez nagy elismerés, hiszen tudvalevő, hogy mennyire díszesebbek Amazónia vagy Ázsia lepkéi.

Ivan Pančić, mint elmondta, legjobban szereti a városát fotózni, de szívesen vettel lencsevégre a sportrendezvényeket, a természetet, a rovarokat, de elsősorban a lepkéket, valamint a színházi eseményeket is.

Kétszáz fotó közül választották ki azt a hetvenet, amely kiállításra került. Anyagiak híján a közönség nem láthat többet, és sajnos katalógus sem készült a kiállításról.

– Ez a kiállítás annak a munkának a koronája és egyben a lenyomata is, amelyet Ivan Pančić hagyott a városunkban, de egyúttal biztatás más szerzőknek is arra, hogy fényképeiket közzétegyék, megőrizzék és fotóikkal hozzájáruljanak városunk történelmének a dokumentálásához. A kiállítással megpróbáltuk bemutatni Ivan Pančić munkájának egy részét. Vannak itt olyan képek is, amelyek a meglepetés erejével hatnak. Olyan értelemben, hogy sok minden megváltozott: a város már nem úgy néz ki, mint például húsz, harminc, negyven évvel ezelőtt – mondta Jovan Njegović Drndak, a nagybecskereki Fotós Dokumentumközpont elnöke.

A fotókiállítást szeptember közepéig tekinthetik meg az érdeklődők a nagybecskereki Városi Népmúzeumban.