2022. szeptember 29., csütörtök

Ajándék az újszülötteknek

Húszezer dinárt, ágyneműt és babaholmit ajándékozott a szenttamási önkormányzat és a Ruka spasa egyesület

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere és Savka Lazić, a Ruka spasa egyesület elnöke a községháza dísztermében fogadta azokat a csecsemőket és szüleiket, akik az idei év második negyedében születtek. A 19 kislány és 14 kisfiú hímzett takarót, törülközőt és etetőszéket, a szülők pedig 20 ezer dinárt kaptak. Amennyiben a gyermek csak az egyik szülővel él, a támogatás értéke 40 ezer dinár.

− Sokadik alkalommal találkozunk, és üdvözöljük legfiatalabb polgártársainkat. Örülök, hogy folytatjuk ezt a natalitást serkentő politikát, és igyekszünk az elkövetkező időszakban is legalább ezen a szinten maradni. Szenttamás község kétféleképpen támogatja a szülőket és az újszülötteket, az egyszeri anyagi támogatás mellett babafelszerelést biztosítunk. 2021-ben 149 újszülöttet köszöntöttünk, az idei év második negyedében pedig 33 baba kapott ajándékot. Remélem, hogy számuk a jövőben emelkedni fog – emelte ki az ajándékok átadását megelőzően Szenttamás polgármestere.

Szavai szerint Szerbiában az újszülöttek sokkal nagyobb támogatást kapnak, mint pár évvel korábban. Példaként említette az autós-gyereküléseket, amelyeket a helyi közlekedésbiztonsági ügynökség biztosított, továbbá a támogatást, amelyet a szülők a mesterséges megtermékenyítési folyamat során kapnak a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) Együtt a közösségért projekten keresztül, mindezt a születési arány növelése érdekében.

− Mindannyiunk számára ismert, hogy a mesterséges megtermékenyítés költségeinek egy részét az állam, a hátramaradt részt pedig a szülők biztosítják. Az önkormányzat olyan határozatot hozott, hogy 2023-ban minden ilyen próbálkozást 100 ezer dinárral támogat. Igyekezni fogunk, hogy a jövőben növeljük a többi támogatást is, hogy folyamatosan kövessük a gyermekek fejlődését, és ha szükség mutatkozik rá – így például az iskoláztatás folyamán −, újra segíthessünk – fogalmazott Radivoj Debeljački.

Savka Lazić, az egyesület elnöke kiemelte, továbbra is háromhavonta adnak ajándékot minden kismamának.

− Az önkormányzat támogatásával egyesületünk tagjai minden alkalommal újabb minőségi babaholmit készítettek az újszülöttek számára. A folyamatba az évek során a Szociális Központ is bekapcsolódott, így közösen készítjük a meglepetéseket – fogalmazott Savka Lazić.