2024. április 19., péntek

Idén is eszéki győzelem a TSC-kupán

Két napig tartott a Kárpát-medencei akadémiai rendszer U15-ös tornája Topolyán.

A Kárpát-medencei fociakadémiák seregszemléje volt a TSC Akadémián tegnap zárult U15-ös verseny. A rangos találkozónak számító TSC-kupán idén nyolc csapat vett részt, a Puskás Akadémia, Honvéd, Csíkszereda, DAC, Crvena zvezda, Osijek, Munkács és a házigazda TSC U15-ös csapata. A torna két napig tartott, és az eszékiek diadalával ért véget, a horvátországi csapat ezzel megvédte tavalyi címét. Zsemberi János, a TSC elnöke elmondta, hogy a tornát már nyolcadik éve szervezik meg, kezdetben a régi stadionban játszották a mérkőzéseket, hat csapat részvételével: „A korábbi években a Ferencváros és a Partizan is itt volt, idén ők nem tudtak jönni, de helyettük a Honvéd és Crvena zvezda 2008-ban született és annál fiatalabb játékosokból álló csapatai jelentkeztek. Az akadémiák kiemelt tornája lett mára a TSC-kupa, s a játék színvonalának folyamatos javulása figyelhető meg évről évre.”

A nyertes csapat kapitányának Zsemberi János, a TSC elnöke adta át a serleget (Fotó: A szerző felvétele)

A nyertes csapat kapitányának Zsemberi János, a TSC elnöke adta át a serleget (Fotó: A szerző felvétele)

Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója elmondta, ennek a tornának a célja – ahogyan minden Kárpát-medencei akadémiai rendszerbe tartozó csapat szervezésében zajló tornának –, hogy az utánpótláscsapatok megmérettessék magukat, megtudják azt, a régió csapataival szemben hol tartanak. Emellett a barátságról, barátkozásról szól.

Deák Előd, a TSC U15-ös csapatának vezetőedzője szerint kiemelkedően erős torna volt az idei. A TSC egy felfiatalított csapattal állt ki, számos 2009-es születésű játékossal. A labda nélküli mozgást, a ritmusváltást és egyéb taktikai elemeket kell még meglátásai szerint gyakorolni, de csapata derekasan küzdött, és a negyedik lett, kis szerencsével akár dobogóra is állhatott volna.

Szilvási Zoltán, a kárpátaljai akadémiák (Munkács, Kisvárda, Ungvár) igazgatója elmondta, nagy siker már az is, hogy ki tudtak hozni egy csapatot, sok család ugyanis elmenekült, vannak gyerekek, aki Donyeck, Mariupol környékéről származnak, ami már az oroszok által elfoglalt terület, ők sem jöhettek sajnos. Reméli, hogy a helyzet mihamarabb javulni fog. Kárpátalján viszonylagos nyugalom van, tartanak edzéseket is, de ha megszólalnak a szirénák, mennek az óvóhelyre. „Nagyon fontos ez a torna azért is, mert Ukrajnában idén nem lesznek hasonlóak.”

Németh Krisztián, a dunaszerdahelyiek ifjúsági sportigazgatója szerint Közép-Európa topakadémiáinak a csapatai, játékosai szerepeltek itt. „Fontos a képzésben, hogy az elittel versengjünk, felmérjük tudásunkat, hibáinkat, de van még egy másik dimenziója ennek: Felvidékről érkeztünk, átjöttünk valójában az egész anyaországon, két határt átléptünk, mégis barátokra találunk, megértjük egymást” – nyilatkozta.

Mint ahogy említettük, a 200 résztvevővel lezajlott tornát a címvédő ifjúsági csapata nyerte meg, a döntőben 2:1-re győzött a DAC ellen. A harmadik helyen a Puskás Akadémia végzett a TSC és a C. zvezda előtt.