2024. március 29., péntek
ÚSZÁS – EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

Minden éremből egy

Megszületett a 100. magyar arany a vizes kontinensviadalokról

Három döntőt rendeztek az úszó-Eb első versenynapján, és mind a három dobogójánál felhúzták a magyar zászlót. Az első finálé rögtön hazai győzelmet hozott, Alberto Razzetti a táv felénél megelőzte az addig vezető Verrasztó Dávidot, mellen és gyorson pedig el tudott húzni tőle. A legutóbbi Eb-n a dobogóról éppen lemaradó, a vb-t pedig kihagyó Verrasztó végül második lett, és a verseny másik magyarja, Kós Hubert is bejött negyedik helyre, fél másodpercre a dobogótól.

A két 4×200-as gyorsváltó következett, ahol a magyar kvartettek szintén beteljesítették az éremesélyt. A hölgyeknél a Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla felállású csapat azt követően, hogy a legjobb idővel jutott be a döntőbe, ott bronzérmet szerzett. Bár a junior-Eb-n nemrég tündöklő Pádár még elsőként zárta a nyitószakaszt, az ezúttal a leggyengébb láncszemként teljesítő, egyes csapattársainál kétszer idősebb Hosszú a harmadik helyre esett a győztes hollandok és a britek mögé, innen pedig már nem is volt visszaút.

Egy nap alatt mindhárom éremből került a magyar kollekcióba, ez az arany a 100. magyar ilyen medál Európa-bajnokságokról (Fotó: MTI)

Egy nap alatt mindhárom éremből került a magyar kollekcióba, ez az arany a 100. magyar ilyen medál Európa-bajnokságokról (Fotó: MTI)

A csattanó azonban a nap végére maradt, amikor a férfiváltó az aranyérem birtokosaként szállhatott ki a medencéből. Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs és Milák Kristóf négyese nagy harcban volt a dobogós helyekért az olaszokkal, a franciákkal és a svájciakkal, az utolsóként vízbe ugró Milák azonban eldöntötte a kérdést azzal, hogy a verseny összes résztvevőjénél legalább egy másodperccel jobb időt úszott, ami kellett is ahhoz, hogy letaszítsa az élről az olasz váltót.

Péntek délelőtt folytatódtak az előfutamok, 100 m gyorson pedig – ahol Szabó Szebasztián végül nem indult – a szabadkai Barna Andrej a remek nyolcadik idővel került a középdöntőbe. Férfi 200 m háton pedig, mondhatni, „túl jók” voltak a magyarok, hiszen Kovács Benedek, Kós és Telegdy Ádám is a legjobb nyolc között végzett, utóbbi mégsem folytathatja, mert minden nemzetből csak ketten juthatnak tovább.

Eredmények, férfiak, 400 m vegyes: 1. Alberto Razzetti (olasz) 4:10,60 perc, 2. Verrasztó Dávid +1,98, 3. Pier Andrea Matteazzi (olasz) +2,69, 4. Kós Hubert +3,17. Férfi 4×200 m gyorsváltó: 1. Magyarország 7:05,38, 2. Olaszország +0,87, 3. Franciaország +1,59. Női 4×200 m gyorsváltó: 1. Hollandia 7:54,07 perc, 2. Nagy-Britannia +0,66, 3. Magyarország +1,66. Műúszás, csapat technikai: 1. Ukrajna 92,5 pont, 2. Olaszország 90,3, 3. Franciaország 88,0.