2024. április 24., szerda

Nagy költség vár a szülőkre az idei tanév előtt is

A szeptember és az iskolakezdés mindig nagy fejtörést okoz a szülőknek. Hatalmas költségekkel jár – tankönyvek, füzetek, kiegészítők, ruházat. A megvásárolandó dolgok összege eléri a minimálbér összegét, 35 ezer dinár körül mozog – írja a Nova portál.

Amennyiben a gyermek az általános iskola valamelyik alsó tagozatába kezd járni, több mint 8000 dinárt költ a szülő csak a tankönyvekre. A felsős tankönyvek ára még magasabb.

Az ötödiktől nyolcadik osztályos tanulók számára előrelátott tankönyvek összege nem kevesebb 11 ezer dinártól, ebbe az összegbe nem számolták bele a kiegészítőket.

Több általános iskolában a szükséges tankönyvek listáján az látható, hogy a kiadók változóak, a tankönyvek ára pedig a kiadótól függ. Így 7260 és 8440 dinár között mozognak az elsősöknek szánt könyvkészletek árai, amelyek tankönyveket és munkafüzeteket is tartalmaznak.

Csak a füzetekre – a különböző szerbiai boltok árait összehasonlító Cenoteka honlap szerint –, darabonként 80-290 dinárt kell szánni, formátumtól függően.