2024. április 25., csütörtök

Hova tűnt a pellet?

Csütörtökön felügyelők vették kezükbe a fa és a pellet eladásának ellenőrzését

Miután a kormány korlátozta a pellet árát, a fatelepeken és az eladóhelyeken pellethiány lépett fel, szinte sehol sem lehet vásárolni az állam által megszabott áron. Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter pénteki kijelentése szerint elrendelték, hogy az illetékes felügyelőségek terepi ellenőrzésekkel vizsgálja ki, mi történik a pellet és fakereskedőknél. Szavai szerint a pelletgyártást is ellenőrzés alá veszik, hogy stabilizálni tudják a piacot.

– Az állam, tekintettel arra, hogy több, mint 110.000 háztartás fűt pellettel és több mint 700.000 fával, korlátozta a pellet árát, legfeljebb 320 euróba kerülhet tonnája. Leállította a fa- és a pelletkivitelt, mégis leállt az eladás, így a felügyelőség munkájára is szükség van – mondta Mihajlović Bajina Baštában tett látogatása során.

Elmondása szerint több városban és községben is végeztek ellenőrzést, és csak 13 esetben találtak olyan eladóhelyet, ahol minden megfelelt az eladáshoz, a többiek ellen szabálysértési eljárás indult.