2024. április 19., péntek

A Danas ismét borzolja a hatalom kedélyeit

A jogászok szerint a belgrádi napilap nem sértett törvényt

A rendőrség komolyan veszi a „Danas bulvárlapban” a köztársasági elnök lakcímével kapcsolatban megjelent írásokat, közölte pénteken Aleksandar Vulin ügyvezető belügyminiszter, majd megismételte, hogy az említett napilap törvényt szegett, amikor megjelentette, hogy hol él Aleksandar Vučić családja. Vulin szerint vitathatatlan, hogy a „Danas bulvárlap” gyűlöli Vučićot, valamint mindenki mást, aki ugyanazokat az értékeket képviseli, és ehhez joguk is van, lakcímének a közzététele viszont megkérdőjelezhető. Valamivel korábban Ana Brnabić ügyvezető miniszterelnök „mágnás röpiratnak” (tajkunski pamflet) minősítette a Danast, mondván, hogy megszegte az adatvédelmi rendelkezéseket. A joguralom és a sajtószabadság elvei azt diktálják, hogy az illetékes intézmények reagáljanak, fejtette ki Brnabić.

A Danas egy, becsületsértés címén indított bírósági eljárás kapcsán elemezte, hogy hol is lakik, illetve hol mindenhol lakhat Vučić, annak kontextusában, hogy utóbbit – ebben az esetben alperes – nem találják a bírósági iratokat kézbesítők, de az állami tisztségviselők lakhatási költségeire fordított költségvetési kiadásoknak a vonatkozásában is. Az említett írásra az aktuális államvezetés több képviselője is reagált, egyesek szerint túlságosan hevesen.

A Danasban megjelent írás egyetlen olyan személyes adatot sem tartalmaz, amelyiknek a megjelentetése a személyes adatok védelméről szóló törvény megszegésének minősülne, értékelte Rodoljub Šabić ügyvéd, aki szerint Brnabić és Vulin reakcióira akár fenyegetésként is tekinteni lehet. A Danasban egyedül Tomislav Nikolić egykori köztársasági elnök lakcíme jelent meg, ám utóbbi adat nyilvános, továbbá a valamikor a Vučić tulajdonában álló lakással kapcsolatos adatok, ám ezek szintén köztudomásúak, nem beszélve arról, hogy a postai értesítés szerint Aleksandar Vučić nem azon a címen él, érvelt Šabić. Mint hozzátette, mindezzel egyidejűleg a Szerb Haladó Párt honlapján nemcsak Vučić lakcímét tették elérhetővé, hanem egyéb személyes adatait is. Jó lenne, ha felhagynának a sajtószabadság elleni kampánnyal, nyomatékosította Šabić.

Hasonló hangnemben nyilatkozott a Danasnak Ana Toskić adatvédelemre szakosodott ügyvéd, megjegyezvén: „Jó lett volna, ha az állami szervek például 2015-ben is ekkora vehemenciával reagáltak volna arra, hogy a Pink tv-ben közzétették a Kurir napilap igazgatójának egészségügyi állapotával kapcsolatos orvosi dokumentációt.” A most elemzett eset tekintetében semmi sem fekete-fehér, ugyanakkor Brnabić és Vulin reakciója mindenképpen túlzott – vélekedett Toskić.