2022. szeptember 29., csütörtök

Fizetnének neki, csak ne énekeljen

A leskováci civil szervezetek szerint másra is el lehetne költeni 20 ezer eurót

A Pokret za Leskovac nevű helyi civil szervezet adománygyűjtő dobozokat helyezett el Leskovac központjában a Jelena Karleuša esztrádénekesnő számára kezdett gyűjtőakció keretében. Nem azért gyűjtenek az énekesnőnek, mert esetleg betegség miatt lenne szüksége a polgárok támogatására, hanem azért, hogy ne lépjen fel a hagyományos Roštiljijada fesztiválon. A szervezet nemcsak Karleuša énektehetségének a hiányosságai, vagy az általa képviselt értékek és fellépésének az ára miatt ellenzi a koncertet, hanem azért is, mert hithű állatvédőként és vegánként az énekesnő korábban sértegette a rostélyozás kultúráját éltető leskováciakat.
A Jedan evro da ne peva Jelena akciótól azt várják, hogy összegyűljön az a 20 ezer euró, amit a helyi önkormányzat költségvetéséből terveznek fizetni az énekesnőnek a fellépésért. A Beta hírügynökség összeállítása szerint amennyiben Karleuša nem fogadja el az összegyűjtött pénzt, azt a helyi beteg gyermek gyógyíttatásának a támogatására fordítják.
A Leskovacért Mozgalom még július végén megkezdte az „adománygyűjtést", akkor kizárólag számlára várták a befizetéseket. Akkor Nikola Kalinić kosárlabdázó is csatlakozott a kezdeményezéshez, legalábbis a virtuális térben, arra kérve a polgárokat, hogy adakozzanak. Most azért költöztették az utcára a gyűjtést, mert abban bíznak, hogy így többen adakoznak.
– Adományaikkal a polgárok több évtizedes problémáink gyökerének a bojkottjához csatlakoznának, nevezetesen a giccs, a művészietlenség és a valóságshow kultúrájának a bojkottjához. Kezdeményezésünkre Balkán-szerte felfigyeltek. Most esélyt kaptunk arra, hogy a leskováciak reakciójának az erejére építve szebb és kulturáltabb jövőt alakítsunk ki településünknek – fogalmazott Igor Jovanović, a szervezet képviselője.
Predrag Mitrović, a Leskovacért Mozgalom másik képviselője mindehhez hozzátette, hogy a helyi vezetésnek érdemes lenne tudatosítania magában, hogy a helyi emberek pénzét költi, nemcsak a Roštiljijada fellépőire, hanem például a gépkocsikra, amelyeket vásárol. Hozzátetette, hogy a szervezet számlájára eddig nagyjából száz befizetés érkezett, átlagban egyenként 100 dinár értékben. Az I ja se pitam helyi szervezet ugyancsak csatlakozott a kezdeményezéshez, követelvén, hogy a 20 ezer euró egy részét beruházási projektumokra fordítsák.
Goran Cvetanović polgármester hajthatatlannak tűnik: „Jelena Karleuša egy hölgy, aki Čeda Jovanovićot is védelmezte. Egyébként énekesnő, aki énekel, nem értem, hogy mindennek mi köze a politikához. Nagyon szeretném, hogy összegyűjtsék a pénzt, mert akkor dupla annyit fogok adni, de nem azért, hogy Karleuša ne lépjen fel, hanem jótékonysági célokra."
Maga az érintett, Karleuša, szitokszavakkal, vagy legalábbis nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel spékelve közölte, már alig várja a leskováci fellépést. „A koncerttel Leskovac a világ központjává avanzsál, hiszen a ki....ott feltuningolt Lady Gaga jön a városba. Személyesen én adok nekik, hogy legyen kenyérre valójuk. Amit megkerestem, azt eddig mindig másoknak adtam" – fogalmazott az énekesnő.
Miután Leskovac polgármestere bejelentette, hogy a költségvetésből 20 ezer eurót fizetnek Karleušanak a fellépésért, a JUGpress arról cikkezett, hogy a vonatkozó közbeszerzést nem írtak ki, habár kellett volna. Szerbia egyik legszegényebb helyi önkormányzatában az említett énekesnő mellett a Riblja Čorba és Vesna Zmijanac is fellépnek az idei Roštiljijadan, sajtóértesülések szerint előbbinek 5500 eurót, míg utóbbinak 6 ezer eurót fizetnek a költségvetésből.