2024. április 25., csütörtök

Nyugati szintre emelni az egészségügyet

A tartományi kormány támogatásával felújították az újvidéki Endokrinológiai Klinikát

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap ellátogatott a Vajdasági Egyetemi Klinikai Központba és megtekintette a felújított Abdominális, Endokrinológiai és Transzplantációs Sebészeti Klinika épületét. Az 1909-ben épített létesítmény rekonstrukcióját a tartományi kormány 85,2 millió dinárral támogatta. A projekt során rekonstruálták a klinika több mint 2000 négyzetméteres homlokzatát, amelyhez különleges anyagokat használtak az épület régi arculatának megőrzése érdekében. Emellett kicserélték a régi vízvezetéket, az ablakokat, valamint átfestették az egész épületet.

– A Vajdasági Klinikai Központban évről évre tapasztalható előrelépés a munka minden szegmensében. Gondolok itt a diagnózisokra és a terápiás kezelésekre, amelyeket a legmodernebb orvosi berendezések beszerzésével támogattuk. Folyamatosan támogatjuk az épületek felújítását, valamint a korszerű berendezések vásárlását – mondta Igor Mirović.

A kormányfő kiemelte, az elmúlt hat évben a Vajdasági Klinikai Központ szinte összes rendelőjét újjáépítették. Hozzátette, a tervek szerint jövőre az Urológiai Klinika és a Szemészeti Klinika rekonstrukciója is megkezdődik, valamint elkezdik a Fogászati Klinika építését is, amely tulajdonképpen az új gyermekkórház építésének első fázisa lesz.

– Jelenleg folyamatban van a nagykikindai kórház rekonstrukciója. Amennyiben a tartományi képviselőház megerősíti a tartományi kormány javaslatát, az év végére megszületik a szerződés a Kamenica 1-es számú létesítményének korszerűsítéséről. A köztársasági kormány megalakulása után pedig kezdetét veszi a szabadkai Általános Kórház átfogó felújítása – fejtette ki a tartományi kormányfő, szerinte mindez azt jelenti, hogy a tartományi kormány és a szerb kormány a következő évben is sokat fektet az egészségügy fejlesztésébe, és ez továbbra is az egyik központi prioritás marad.

– Elképzelésünk, hogy az egészségügybe való folyamatos befektetéssel elérjük a fejlettebb országok színvonalát, de ez csak akkor lehetséges, ha a legképzettebb egészségügyi dolgozók továbbra is új eljárásokat alkalmaznak, új munkaerőt foglalkoztatunk, valamint fenntartjuk az egészségügy teljes folytonosságát – mondta Mirović, valamint hozzátette, hogy a folyamatos befektetéseknek köszönhetően egészségügyi rendszerünk sokkal hatékonyabb a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal szemben.

A látogatás során Mirović megtekintette az Orvosi Rehabilitációs Klinika helyiségeit, ahol a legmodernebb orvostechnikai eszközök vannak elhelyezve. A klinika a tartományi kormány támogatásával vásárolta meg a legújabb generációs DEXA csontsűrűségmérő berendezést. Az új készülékkel a Klinikai Központ három korszerű DEXA géppel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a protézisek behelyezése utáni csontszerkezet elemzését, ami hozzájárul a műtétek sikerességéhez és a gyorsabb felépüléshez. A berendezés mellett beszereztek egy gammakamerát, amelynek segítségével a betegségek a legkorábbi stádiumban is észlelhetőek. Az új eszközzel növelni tudják a vizsgálatok számát és csökkenteni a várólistát.

Dr. Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatója megköszönte a tartományi kormány támogatását.

– Sokat jelent a folyamatos támogatás, ezt mutatják az idei első 6 hónapos működési eredményeink is. Az idén eddig több mint két és fél millió egészségügyi szolgáltatást és 14.000 műtétet hajtottak végre a Központban. Napi rendszerességgel 80 műtétet végeznek. Mindez csak egy része annak a hatalmas munkának, amit a betegeinkért, és egész országunk egészségügyi rendszerének fejlesztéséért teszünk – mondta az igazgató.

Az eseményen részt vett Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is.