2024. április 20., szombat

Nem lesznek többé 10 eurós repülőjegyek

A magas üzemanyagárak miatt a 10 eurós repülőjegyek korának vége, a Ryanair átlagos jegyárai a tavalyi 40 euróról 50-60 euróra emelkednek a következő években – nyilatkozta a BBC-nek Michael O Leary, a légitársaság első embere. Elmondása szerint a repülés túl olcsóvá vált ahhoz, hogy profitot termeljen. Figyelmeztetése azt követően hangzott el, hogy a jegyárak emelkedtek Európában és az Egyesült Államokban, mivel az utasok visszatértek a koronavírus-járvány miatti leállások után. Eközben pedig egyes légitársaságok létszámhiány miatt csökkentették a kapacitásukat. A Ryanair vezére bízik abban, hogy az emberek továbbra is gyakran repülnek a magas költségek ellenére is, de várható, hogy még inkább az olcsóbb repülőjegyeket keresik majd. Úgy véli, hogy az üzemanyagköltségek növekedése nyomja fel a repülés árát. Arra számít, hogy a kőolajárak mindaddig magasabbak maradnak a következő 4-5 évben, amíg le nem válunk az orosz kőolajról és földgázról. Szerinte jövőre szélesebb körű inflációs nyomás sújtja majd a légiközlekedési ágazatot, beleértve a személyzeti költségeket is.

Szavai szerint az utasok továbbra is őket választják majd, mert továbbra is ők lesznek az olcsóbb változat.

A kereskedelmi repülőjáratok a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 2,4 százalékáért felelősek. A Ryanair vezére azonban azzal érvelt, hogy a közúti közlekedés és a hajózás nagyobb mértékben járul hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz. Véleménye szerint a légi közlekedésből származó kibocsátások csökkentésére irányuló erőfeszítések helytelenek. 

Hozzátette azt is, hogy a Ryanair a többi légitársasággal szemben jobban kezelte a járvány miatt kialakult helyzetet. 2022 első felében a Ryanair a járatok csupán 0,3 százalékát törölte, míg a British Airways 3,5 százalékát, az Easyjet pedig 2,8 százalékát.