2024. március 29., péntek

Parkolóellenőrök kerékpárnyeregben

Hatékony bírságolási rendszerrel a szabálytalanul parkolók ellen

A városi önkormányzat közös ügyekért illetékes szolgálata a felügyelőségi ügyekért felelős városi igazgatóság és az ennek keretében tevékenykedő kommunális rendőrség szükségleteinek kielégítése céljából, június 17-én pályázatot írt ki öt kamerával felszerelt személygépkocsi és tíz, ugyancsak parkolás-ellenőrzésre használható kerékpár beszerzésére. A pályázati kiírást közzétették különféle felületeken, a jelentkezési határidőt pedig a gépjárművek esetében július 25-e, míg a kerékpároknál július 15-ben határozták meg. A bizottság végül meghozta döntését a kerékpárok beszerzésére vonatkozóan, szerződést kötöttek az újvidéki székhelyű Ada Sistem vállalattal, a gépjárművek beszerzésére vonatkozó határozatát is legkésőbb augusztus 25-éig nyilvánosságra hozzák.

Zdravko Jelušić, a városi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagjának szavai szerint minden polgár szemtanúja a nagy méreteket öltő szabálytalan parkolásnak városszerte. Hozzátette, hogy a kommunális rendőrségnek jelenleg nem áll módjában az ekkora méretű tömeges, szabálytalansági hullám hagyományos módon történő rendszabályozására, ezért is döntöttek úgy, hogy videokamerával felszerelt gépjárműveket és kerékpárokat vásárolnak. Hangsúlyozta, hogy a videokamerával felszerelt kerékpárok a gépjárművek mellett ellenőrizni fogják az utcákon kialakuló helyzetet is, felvételekre rögzítik a sétányokon, járdákon és kerékpárutakon történő szabálytalan parkolást is.

A szabálytalanságokat elkövetők nagy büntetésekkel számolhatnak, ugyanis a jogi személyekre 250 ezer dináros büntetés vár a zöldterületen történő parkolásért, míg a természetes személyeknek a nem parkolásra szánt, bármilyen már területen történő parkolásért 25 ezer dináros bírsággal kell számolniuk. A jogi személyekre a nem parkolásra előirányzott és nem zöldfelületnek számító területen történő, szabálytalan parkolásért 150 ezer dináros bírságot szabhatnak ki..

A videorendszer beüzemeléséhez néhány műszaki eljárás elvégzése is szükséges, vagyis a Belügyminisztérium rendszerével való közvetlen összekapcsolás. A tervek szerint legkésőbb az év végéig teljes egészében működésbe helyezik a rendszert. A várakozások szerint már az első napokban sikerül majd naponta ezer szabálytalanságot rögzíteni és bírságolni. A városi önkormányzat illetékesei reménykednek abban, hogy a polgárok, azaz az autósok idejében elfogadják majd az újonnan kialakult helyzetet, azaz a parkolási rend beálltát, és így számottevően lecsökken majd a szabálytalan parkolások száma.