2024. április 25., csütörtök

Kevesebben, rövidebb ideig

Szigorodnak a népkonyha-jogosultság feltételei – A topolyai Vöröskereszt aktivitásai

A közelmúltban ejtették meg a Vöröskereszt Topolya községi szervezetében a tisztújító közgyűlést, aminek értelmében a következő négy évben folytathatja titkárként eddig megkezdett munkáját Budimir Marić. A szervezet kinevezte új, 30 tagú testületét is, illetve végrehajtó és felügyelőbizottságot formáltak. A döntés értelmében a Vöröskereszt topolyai csapatának elnöki pozícióját Kiss Zoltán tölti be, akinek helyettese az eddigi elnök, Kospenda József lesz. A felügyelőbizottság elnöke Savković Dragan. A következő négyéves mandátumára megválasztott régi-új titkár, Budimir Marić elmondta, hogy a közgyűléssel szinte egy időben tudták kézhez juttatni a rászorulóknak szánt, tartós élelmiszert és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagokat.

– Topolyán és a község népesebb falvaiban kilenc helyi szervezet tevékenykedik az önkénteseknek köszönhetően. Illetve a jövőben igyekszünk a legkisebb településekre is kiterjeszteni a figyelmünket, vagyis több intézménnyel együttműködve szélesíteni a látókörünket. Ez azt jelenti, hogy ezentúl községünk mind a huszonhárom lakott helységében – így a legkisebb faluban is – van képviselőnk. Ez azért is jó, mert tapasztalataink szerint sajnos a legkisebb településen élők vannak a leginkább kiszolgáltatott helyzetben, és mi igyekszünk mindenkinek a segítségére lenni. Csodára nem vagyunk képesek, de sok esetben a legkisebb lépés is számít. A közgyűlésről szólva elmondanám, hogy a szervezetek élén a többségében maradtak azok az egyének, akik eddig is képviselték a Vöröskereszt községi arculatát – mondta Budimir Marić, aki arról is szólt, hogy csomagokat osztottak a rászorulók részére.

– A tartományi kormány és a Vöröskereszt vajdasági szervezetének együttműködésével az árutartalékokból származó 300 csomagot juttatunk kézhez Topolyán és a falvakban, és további 63 csomagot osztottunk ki ezekben az napokban azoknak a polgároknak, akik a legnehezebb szociális körülmények között élnek, a szerb kormány, illetve a Szerbiai Vöröskereszt közreműködésével.

A közelmúltban az önkéntesek egy, a Topolyai-tó partján szervezett akcióval igyekeztek felhívni a figyelmet az emberkereskedelem veszélyeire, ezzel egy időben ingyenes megelőző egészségügyi ellenőrzésen: vérnyomás- és vércukorszintmérésen vehettek részt azok, akik igényelték. A harminc jelentkező közül két személy esetében bukkantak további orvosi kivizsgálásra okot adó eredményre. A megmozdulást szeptemberben folytatják a Vöröskereszt aktivistái a topolyai piacon.

Budimir Marić arról is szólt, hogy szigorodnak a jövőben a népkonyhára való jelentkezés feltételei.

– Az ország szociális-gazdasági helyzete, illetve a nemzetközi társadalmi folyamatok, a háborús helyzet azt hozták magukkal, hogy a jövőben 9 helyett 8 hónapig tudjuk a felhasználók számára biztosítani a népkonyhát. Sajnos a felhasználók számát is kénytelenek leszünk csökkenteni. Az egyszeri tartósélelmiszer-csomagok azokat a rászorulókat érintik, akik nem jogosultak a népkonyhán való étkezésre, viszont nagyon nehéz körülmények között élnek. A népkonyhára vonatkozó feltételrendszer jelenleg kidolgozás alatt áll, remélhetőleg ebben a hónapban már tudjuk tájékoztatni az érintetteket a részletekről. Mindenesetre együttműködő partnerünkkel, támogatónkkal, a községi önkormányzattal, illetve a népkonyhára jogosultak névsorát szolgáltató Topolya Község Szociális Központjával keressük a legjobb megoldást, hogy a jövőben is meg tudjuk könnyíteni a rászorulók hétköznapjait – tette hozzá Budimir Marić.