2024. április 24., szerda

Kicsiny falu nagy összetartással

Minden év augusztusában visszatérnek szülőfalujukba a külföldön élő oromiak

Múlt héten felpezsdült az élet Oromon, mindenki sürgött-forgott és tette a dolgát. A Malomfesztivál helyszíne megtelt táborlakókkal és alkotni vágyó fiatalokkal. A falu lakói szorgos hangyaként készülődtek vendégeik fogadására, pénteken ugyanis első alkalommal tartották meg az Oromi Sörfesztivált, majd ezt szombaton az Oromiak Ötödik Nagy Világtalálkozója követte. Péntek délután az Arany János Általános Iskola udvarán kötélhúzással és kriglitartó versennyel vette kezdetét a rendezvénysorozat, mindezt ügyességi játékok és sörpongverseny követte. A rézvevők létszáma egyértelműen arról árulkodott, hogy ez a kis közösség hatalmas dolgokra képes. A péntek estét a 3+2 együttes után a hajnalig szóló EX YU BAND fergeteges slágereivel zárták.

A sörök szerelmesei nem maradtak szomjasak péntek este Oromon (Fotó: Gergely Árpád)

A sörök szerelmesei nem maradtak szomjasak péntek este Oromon (Fotó: Gergely Árpád)

Az ügyességi játékokat a sörpongverseny követte (Fotó: Gergely Árpád)

Az ügyességi játékokat a sörpongverseny követte (Fotó: Gergely Árpád)

A szombati programok szintén az iskolaudvaron a kora délutáni órákban kezdődtek. Több mint tíz bográcsban rotyogtak finomabbnál finomabb ételek. Kispályás focimeccseken szurkolhatott a közönség a résztvevő csapatoknak. Oldtimer autósok és motorosok vonultak végig a falu utcáin, művelődési műsor és könyvbemutatók várták a hazalátogatókat és családtagjaikat. Ezen a napon kétségkívül a gyermekek voltak a középpontban, tökéletes családi programokkal kecsegtették a szervezők a látogatókat, bűvészelőadások, gyermekkoncertek, középkori táncok és viseletek bemutatója és még sok más érdekesség sorjázott. Püspök Zoltán és felesége már évek óta Szegeden él, a határhelyzet sem tántorította el őket azonban, hogy idén is újra hazalátogassanak a falu legszebb eseményére.

A kriglitartó verseny elszánt résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

A kriglitartó verseny elszánt résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

Sokan hallgatták az esti koncerteket az iskola udvarán (Fotó: Gergely Árpád)

Sokan hallgatták az esti koncerteket az iskola udvarán (Fotó: Gergely Árpád)

– Talán egy-két évben fordult elő, hogy nem tudtunk ellátogatni a világtalálkozóra, egyébként, ha csak lehetőségünk van rá, hazautazunk ilyenkor. Úgy vélem, ez egy remek kezdeményezés a falu részéről, hiszen mindazok számára, akiket az élet a világ különböző pontjaira terelt, minden évben van egy nap, amikor barátsággal teli szívvel gondolhatnak szülőfalujuk szépségeire és az ott szerzett emlékekre.

A szülők és a kisebb gyermekek körében ismert Kicsi Gesztenye Klub Zentáról, Szabadkáról és Magyarországról is vonzott látogatókat, így nemcsak a falu régi-új lakói, de sokan mások is kilátogattak a hangulatos és gyermekkacajjal teli rendezvényre. Bicskei Emma ötéves, és a szüleivel látogatott ki az eseményre. Nagyon jól érezte magát, a legjobban az állatsimogató és a koncertek tetszettek neki, jövőre is szeretne ellátogatni. Lakatos Vajdovics Evelin oromi születésű, most azonban Moholon él, és örömmel hozta el két kislányát szülőfalujába.

– A nagy meleg ellenére ellátogattunk, azért, hogy a lányok megismerjék a Kicsi Gesztenye Klubot személyesen is. A bűvészműsor is elnyerte tetszésüket, szerették volna megnyerni a kisorsolt tengerimalacot, de sajnos nem sikerült, talán majd jövőre – tette hozzá mosollyal az arcán az édesanya.

Nyitókép: A falusiak kitettek magukért a dekorálásban is (Fotó: Gergely Árpád)