2024. április 18., csütörtök

Grundolhatnak a magyarkanizsaiak

Egy éve, hogy épül és szépül Magyarkanizsa városszéli játszótere, melyet ökoparkká kívántak alakítani a megálmodói, akik kikérték a lakosság véleményét, hogy milyen legyen a végleges formája a közkedvelt térnek. A munkálatokkal el is készültek, így szerda délután át is adták rendeltetésének a teret. A hivatalos megnyitó köré számos programot is szerveztek. Szemmel láthatóan nemcsak környékbeli gyerekek, hanem sokan mások is gyorsan birtokukba vették a játszóteret, melyet úgy alakítottak ki, hogy ott majd egyszer tanórákat is lehessen tartani a környezettudatosság jegyében. Nem kis befektetés volt ez. A NIS ötmillió dinárt adott hozzá, az önkormányzat tízmilliót, így minden az elképzelések szerint épült ki. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Milan Borenović, a NIS Rt. Észak-bánáti Üzemének vezetője, és elmondta, hogy öröm látni ezt, és boldogság a részesének lenni ennek a szép és eredményes történetnek.

– Ötmillió dinárral járultunk hozzá az ökopark létrehozásához, és úgy látom, nagyon jó ötlet volt. Minden alkalommal, amikor Magyarkanizsára jövök, örülök, hogy a helyiek ilyen szép dolgokat hoznak létre, és ennek mi is részesei lehetünk. Eddig kilencvenhét projektet segítettünk mintegy hetvenegymillió dinárral, és ez így fog folytatódni a jövőben is. Az, hogy családokat, gyerekeket örvendeztetünk meg, külön öröm – mondta a NIS képviselője.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere szerint is jó befektetés volt az ökopark létrehozása, hiszen azt családok használják, és a városképet is szépíti.

– Ez a tér már tizenöt éve megvan, akkor kezdeményezték a lakosok, hogy a városnak ezen a részén is legyen játszótér – mesélte a polgármester, és hozzátette, hogy az idő megteszi a magáét, és mindent, ami jól működik, gondozni is kell. – Tizenöt év után eljutottunk oda, hogy újra, lakossági kezdeményezés kapcsán befektettünk ebbe a térbe. A NIS támogatásának köszönhetően és az önkormányzat finanszírozásával tizenötmillió dinárból jött létre az ökopark, közösségi és játszótér, melyet, mint látjuk, máris birtokukba vettek a gyerekek.

Az öröm és a jókedv tényleg határtalan volt szerda délután, ugyanakkor a Grundnak pedagógiai feladata is lesz a közeljövőben, így tervezték meg a LandArt tagjai, akik a lakosság igényeit is figyelembe véve dolgoztak a kialakításon. Sáfrány Túrú Ágnes, a LandArt civil szervezet elnöke kiemelte, hogy ez az első olyan megvalósult közösségei tere Magyarkanizsának, mely a lakosság megkérdezésével és ötleteinek beépítésével valósult meg.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a lakosokkal karöltve ötlöttük ki a kialakítását, hiszen azok véleménye a legfontosabb, akik használni fogják. Külön ügyeltünk arra, hogy a nevéhez méltóan ökopark legyen, ezért olyan elemeket terveztünk, amelyek ezt a célt szolgálják. Az volt a koncepció, hogy meghagyjuk a játszóteret, viszont a helyi ifjúság szeretett volna egy közösségi teret is, mi pedig továbbgondoltuk, így játszótér, közösségi tér és ökopark alakult ki – magyarázta Ágnes.

A gödrökbeli Grundon elhelyezett edukációs ökológiai táblák környezetórákra lesznek hasznosak, az önzáródós ivókutak, a jövendőbeli növényzet, a szelektív hulladékgyűjtési lehetőség, a majdani rovarhotel, a madáretetők és az ökológia lábnyomról elhelyezett információs tábla teszi ökoparkká. Játszótérré az új elemek varázsolták, közösségi térré pedig az emberek, akikből szerdán az önkormányzat rendezvényeinek köszönhetően nem volt hiány.