2024. április 23., kedd
SZENTTAMÁS

Ugrásszerűen megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma

Koronavírusra utaló tünetekkel egyre többen keresik fel az utóbbi hetekben a szenttamási dr. Đorđe Bastić Egészségház Covid-rendelőjét. A páciensek, akik között egyaránt vannak fiatalok és idősek is elpanaszolták, hogy csak több órás várakozást követően kerülnek sorra, továbbá hogy a teszteléseket munkanapokon kizárólag reggel 8.30-tól végzik.

Dr. Vlastimir Kladar, az egészségház igazgatója lapunknak elmondta, amióta megszűntek a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések, azaz nem kötelező maszkot hordani, s a védettséget sem szükséges igazolni, jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma. Kiemelte, a felnőttek és idősek mellett egyre több fiatalnál és gyermeknél mutatták ki a vírus jelenlétét.

−Július 1-je és 31-e között 91 fertőzöttet jegyeztünk, augusztus első nyolc napjában pedig már 130 beteget regisztráltunk. A görbe hirtelen emelkedését elsősorban az okozza, hogy sok család koronavírus-fertőzéssel tér haza a nyaralásról, nőtt a tömeges rendezvények, pl. a koncertek száma, az emberek nem tartják tiszteletben a javaslatokat, továbbra is utaznak, még akkor is, ha tüneteket produkálnak. Kivételt képez az egészségügyi személyzet, hiszen számunkra az intézményekben, gyógyszertárakban kötelező az arcmaszk viselése és a fertőtlenítés is. A vírus jelenlegi változatánál a klinikai kép enyhébb ugyan, de az idősek és az immunhiányos és krónikus betegségben szenvedők számára ez a vírus ugyanolyan veszélyes, mint a delta variáns. A polgároknak óvatosnak kell lenniük, felelősségteljesen kell viselkedniük, és az oltás felvétele mellett be kell tartaniuk az egyik alapvető járványügyi szabályt – kerülni kell a tömeget és a kapcsolatokat. Az oltás jelenti továbbra is a legbiztosabb védelmet – fogalmazott a szenttamási egészségház igazgatója.

Dr. Vlastimir Kladar kiemelte, nagyon fontos, hogy az idősek és főleg a krónikus betegek vigyázzanak magukra, egymásra, és beoltassák magukat, mert így elkerülhető a fertőzés, illetve csökkenthetők a tünetek. A Covid-rendelőben jelenleg Sinopharm vakcinával rendelkeznek, a teszteléseket pedig hétfőtől már nem csupán 8.30-tól, hanem egész nap, azaz 8 és 20 óra között végzik.