2024. március 19., kedd
U18-AS VB

Bronzérmesek a magyar lányok

A Szkopjéban megrendezett U18-as női kézilabda-világbajnokságon a végjátékban lejátszott két rendkívül szoros mérkőzés után bronzérmet szerzett a magyar válogatott – amelynek keretében kapusposzton ott volt az adai Zaj Klára is, aki a tavalyi U17-es Eb megnyerése után most egy újabb korosztályos nagy tornán állhatott fel a dobogóra.

A magyarok a csoportban és a középdöntőben veretlenül jutottak túl az argentinokon, spanyolokon, franciákon, norvégokon és a brazilokon, majd a negyeddöntőben Egyiptom sem jelentett komoly akadályt. A legjobb négy között aztán Dél-Korea ellen egy végig kiegyenlített találkozón egy gól hiányzott az egyenlítéshez, így 30:29-cel az ázsiaiak jutottak tovább. A szerdán Hollandia ellen a harmadik helyért játszott találkozó szélsőséges formaingadozásokat hozott: a hollandok 3:8-ról a félidőre 16:12-re fordítottak, majd hatgólossá is dagadt az előnyük. A magyarok innen kezdtek nagy felzárkózásba, és bár a félidő során csak egyszer vezettek, az három másodperccel a lefújás előtt, egy sikeres büntető után következett be, így elcsenték az érmet a rivális orra elől. A két utolsó meccsen Simon Petra és Csernyánszki Liliána teljesítménye emelkedett ki, akik együttesen mindkét alkalommal a válogatott góljainak több mint felét szerezték.

A döntőben Dél-Korea legyőzte Dániát, így először lett Európán kívüli világbajnoka az U18-as női kézilabdának.

Eredmények, elődöntő: Dánia–Hollandia 37:21, Dél-Korea–Magyarország 30:29. Bronzmérkőzés: Magyarország–Hollandia 27:26. Döntő: Dél-Korea–Dánia 31:28.