2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Bicskanyitogatóan

Mai szövegekben figyelhetünk fel a bicskanyitogatóan módhatározóra, leginkább ’felháborítóan, vérlázítóan’ a jelentése: Persze, ha nem lennél olyan bicskanyitogatóan élhetetlen! – Az érvelése eszes és ugyanakkor bicskanyitogatóan arrogáns. – Már-már sértően gőgös és bicskanyitogatóan arrogáns tud lenni. – Ne legyen olyan hajmeresztő és bicskanyitogatóan bárgyú. – Magas lóról beszélnek, modoruk bicskanyitogatóan pimasz. – Ez az Andrew tényleg olyan bicskanyitogatóan szemtelen tud lenni, ugye.  – Főleg egy fiatal nőnek mondva bicskanyitogatóan hangzik. – Címei némelykor most is bicskanyitogatóan provokatívak. – Egy kérdésben, ahogy mondani szokták, bicskanyitogatóan nyilvánít véleményt. – Első látásra rögtön bicskanyitogatóan ellenszenves ellenségképet festenek. – A gazemberséget sem csinálja bicskanyitogatóan szemtelenül. – Időnként bicskanyitogatóan cinikus. – Az államéletre oly bicskanyitogatóan rátelepedő bürokrácia is felelős. – Huncut, könnyed, szinte bicskanyitogatóan pimaszképű. – Helyenként magas színvonalon, máskor pedig bicskanyitogatóan bíráskodtak. – A merészebb nők még bicskanyitogatóan lenge öltözékben rótták az utcákat.

Néha inkább fokhatározói szerepe van, ilyenkor ’nagyon’ a jelentése: Garantáltan bele fogsz futni néhány bicskanyitogatóan szélsőséges megnyilvánulásba. – Ha bicskanyitogatóan ostoba emberrel találkozik, nyugodtan ajánlja a figyelmébe, az illető úgysem fogja érteni. – A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma. – A sokkal többre hivatott Marcia Gay Harden bicskanyitogatóan jól hozza az elboruló elméjű vallási fanatikust. – Bicskanyitogatóan rontják a levegőt. – A megközelítés megmosolyogtatóan naiv és bicskanyitogatóan egyoldalú volt. – Az opera az érett Mozart sokszor bicskanyitogatóan szellemes arcát mutatja. – Ez a mi teátrumunk bicskanyitogatóan sokba kerül a városnak. – Lett belőle bicskanyitogatóan savanyú s keserű, bendőt maró folyadék. – Egyébként bicskanyitogatóan avíttas ókonzervatív szövegeknek számítanának. – A gyenge, szinte agresszíven, bicskanyitogatóan rossz importfilmek hallatlan dömpingjét éljük.

A bicskanyitogató melléknév a XIX. utolsó évtizedeinek szóhasználatában jelent meg, rossz minőségű, savanyú, ecetes borra mondták. Ritkán italboltra, kocsmára vonatkozott. A bizalmas stílus és a sajtónyelv ’felháborító, vérlázító’ jelentésben él vele, a bicskanyitogatóan használata is ennek megfelelően alakul. Mindkét szóalak az utóbbi évtizedekben ért el nagyobb gyakoriságot, különösen 2000 után.