2023. január 27., péntek
KORONAVÍRUS

Tanévkezdés a tervezett időpontban

A 2022/23-аs tanév szeptember 1-jén kezdődik, nyilatkozták a Nova.rs portálnak az oktatási minisztériumban. Kiderült, hogy a járványhelyzet az oktatási intézmények vonatkozásában való elemzésével megbízott munkacsoport a napokban ülésezett, ekkor arra jutottak, hogy semmi sem szól a tervezett tanévkezdés ellen. A munkacsoport a hónap végéig még egyszer összeül, hogy megvitassa a járványhelyzetet, az ezen az ülésen születő döntésekről a minisztérium tájékoztatja az iskolákat.

Branislav Tiodorović epidemiológus és a válságstáb tagja szerint egy hét múlva határoznak a tanévben hatályos szabályokról. Az iskolakezdés mindig kockázatos a járványhelyzet szempontjából, ezért megfontolják annak a lehetőségét, hogy az iskolákban, valamint minden egyéb zárt helyiségben, ismét maszkviselési kötelezettséget rendelnek el, magyarázta Tiodorović a Nova.rs-nek nyilatkozva.

A portálnak Jasna Janković, a Szerbiai Oktatásügyesek Szakszervezetei Uniójának az elnöke szerint elfogadhatatlan lenne a gyerekeket ismét maszkviselésre kötelezni, vagy a jelenléti helyett a távoktatást megszervezni. Sem egyik, sem másik intézkedés nem tesz jót a gyerekeknek, érvelt Janković.

A járványhelyzetet a Pink tv műsorában értékelő MirsadĐerlek egészségügyi államtitkár szerint jelenleg elsősorban az elhunytak száma ad okot az aggodalomra, ám egyébként nem indokolt a pánik. Érdemes óvatosnak lenni és ismét a védőoltás felvételére buzdítani a polgárokat, mondta Đerlek.