2024. április 24., szerda

Egy érem két oldala

Jelenlegi felállásban az SZHP megingathatatlan

A Szerb Haladó Pártban, illetve a hatalmi koalícióban a politikai elemzők egyre nagyobb hullámzásokat vélnek észlelni. A többedik mandátumban miniszter, Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter, valamint Aleksandar Vulin belügyminiszter egymásnak ellentmondó, az ország külpolitikai álláspontját, az orosz–ukrán háborút, vagy a Nyugat felé való közeledést érintő nyilatkozatai, súlyos belső konfliktusokat sejtetnek. Az elemzők szerint azonban ez csak stratégiai fellépés.

A Szabad Európa Rádió Most című műsora éppen azzal foglalkozott, kinek kedvez, hogy a hatalmi párton belül egymásnak ellentmondó nézeteket valljanak a tagok, legyenek köztük nyugatpártiak és orosz pártiak, feszültséget keltve az SZHP-ben.

Dušan Spasojević, a belgrádi Politikatudományi Kar professzora rámutatott, a kormánykoalíción és a Szerb Haladó Párton belül is már évek óta vannak olyanok, akik ellentétes álláspontokat vallanak. Vannak tagjaik a szélső jobboldaltól a szélső baloldalig, akik Európa-párti és az oroszpárti elveket vallanak. Szerinte ezek nem disszonáns hangok, hanem párttaktika, hogy ne tudják besorolni őket, hiszen így az ellenzék sem tud ellenük egyesülni.

Balša Božović, a belgrádi Demokrácia Fejlesztéséért Regionális Akadémia végrehajtó bizottságának elnöke szerint ugyanannak az éremnek a két oldaláról beszélhetünk. Szerinte az SZHP populista párt, úgynevezett catch all párt, ami magába gyűjt mindenkit, a szélső jobboldaltól, a szélső baloldalig, hogy időnként nyugatpárti nyilatkozatokat közöljön, másszor pedig oroszpártiakat, szervezetten, Aleksandar Vučićtyal egyetértésben.

Mindketten rámutattak arra, hogy az elmúlt időszakban csökkent az Európa-párti megnyilvánulás, így a közhangulat is inkább az orosztámogatásra koncentrál. Spasojević szerint sajnos egyre kevesebben vannak a haladóknál, akik a nyugatbarát politikát hitelesen tudnák vallani. Mihajlović egy azok közül, akik évek óta ugyanazon elvek mentén politizálnak.

Božović szerint pedig a politikai pluralizmus rendkívül képmutató, ezt mutatja Vladimir Đukanović legutóbbi botránya is, ami a régióban esedékes háborúra, valamint Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság szecessziójára vonatkozó támogatásra. Koszovón a napokban majdnem fegyveres összetűzésre került sor, illetve a montenegrói és szerb Pravoszláv Egyház közötti megállapodás is csak elmélyíti a feszültséget Szerbia és Montenegró között. Spasojević hozzáfűzte, a közvélemény felmordulása, illetve Vučić elhatárolódása után Đukanović visszavonult, elnézést kért, de nem azért amiket írt, hanem mert gondot okozott Vučićnak.

Kitértek Nebojša Stefanović kényes helyzetére, akit több botránnyal vádolt meg a sajtó, így az államfő törvénytelen lehallgatásával, a Krušik-botránnyal és számos más éppen aktuális bírósági esettel, mégsem kérték vissza a pártkönyvecskéjét, sőt a védelmi minisztérium élén maradt. A párt talán harmadik legerősebb embere Stefanović, aki valószínűleg nem tesz a pártelnök ellen, így a politikai szakértők szerint várhatóan továbbra is Vučić holdudvarában marad.

Dušan Spasojević rámutatott, Vučić népszerűsége teszi sikeressé a pártot, így tisztában vannak vele, hogy nélküle nem tudnának ilyen jó politikai eredményt sem elérni. Ő ezzel magyarázza a jelenlevő bálványimádatot még az után is, hogy egyeseket sokszor meghurcolnak a (SZHP-párt) bulvársajtóban. Illetve ezért nem ritka, hogy a képviselőházban is ódákat zengtek a pártelnökről.

Balša Božović szerint ennek a jelenségnek az alapja a Nikola Pašić Radikális Pártjának elvein alapul: egy vezető van, mindenki őt hallgatja, ő határozza meg a nemzeti és az ország érdekeit is.

Ezért például nem tudják elképzelni, hogy Vučić valóban visszavonulna a pártja éléről. Spasojević szerint óvatossággal kell ezt a lehetőséget kezelni, már csak azért is, mert Vučić maradna továbbra is az állam élén, így joggal feltételezhető, hogy a háttérből mozgathatná a szálakat.

Božović ugyanakkor rámutatott, az SZHP egyre nagyobb teher Vučić számára a pártot érő botrányok miatt, így ha esetleg visszalép az elnöki posztról, azt szerinte csak azért tenné, hogy esetleg új pártot hozzon létre, amit az árnyékból irányíthatna.

Rámutattak ugyanakkor, hogy jelenleg a pártban nincs is olyan egyéniség, aki átvehetné a párt irányítását, így felvetették annak lehetőségét, ha az széthullik, közülük ki maradna talpon. Csak Zorana Mihajlovićot tudták elképzelni.