2024. március 28., csütörtök

Téved, aki enyhe recesszióban bízik

Doktor Végzet ismét megszólalt

–  Vége a nagy moderációnak, melynek idején a gazdaságokat jelentős arányú bővülés és alacsony infláció jellemezte – jelentette be a borúlátó, de általában igaznak bizonyuló jóslatairól ismert Nouriel Roubini neves amerikai közgazdász, aki szerint „a központi bankok könnyen csapdába eshetnek, miközben normalizálni igyekeznek a monetáris politikát”.

A doktor Végzetnek is nevezett szakértő azt prognosztizálja, hogy az utóbbi néhány évtized kedvező irányzatai most nagy stagflációba fordulnak át, és kezdetét veszi a magas infláció, a gyenge gazdasági növekedés, a nagy arányú eladósodás és a komoly recessziók lehetséges kialakulásának időszaka. A globális gazdaságoknak már most is nagyobb az adósságuk, mint korábban, és ezzel valójában előkészítik a terepet a központi bankok potenciális kudarcának.

A közelmúltban adott nyilatkozataiban Roubini kifejtette, hogy a részvények akár 50 százalékot is veszíthetnek értékükből. Az új gazdasági érát illetően sötét jövőt jósol a befektetőknek: „A nagy stagfláció ideje válságos lesz a hagyományos vagyonformák, a részvények és kötvények számára is, hatalmas veszteségek érhetik a befektetőket.” Mint fogalmazott, tévhitben ringatja magát az, aki átmeneti és enyhe recesszióban hisz. Szerinte stagflációs adósságválság közelít, ami a ’70-es években tapasztalt folyamatok, valamint a 2008. évi történések legrosszabb elemeinek kombinációja lesz. „1970-ben stagflációba zuhant a gazdaság, de nem alakult ki adósságválság, mert az eladósodottság alacsony volt. 2008 után adósságválságba kerültünk, amit alacsony infláció vagy defláció követett, mert a hitelválság visszavetette a keresletet. Jelenleg kínálati sokkot tapasztalunk a magasabb eladósodottság közepette, azaz a stagfláció és adósságválság kombinációja következik – jósolta Roubini, a 64 éves közgazdász, a New York Egyetem és a Yale Egyetem tanára, a gazdasági és pénzügyi elemzésekkel foglalkozó RGE Monitor elnöke, akire akkor figyelt fel a szakma, amikor rendre kezdtek beigazolódni a 2008. évi gazdasági válsággal kapcsolatos előrejelzései.